Хасково

Варицела в две детски градини в Хасково, взети са мерки

ОДЗВ две детски градини в Хасково са взети противоепидемични мерки, заради нарастване на болните от варицела. Това са ОДЗ № 15 и ОДЗ № 17. Броят на болните деца там се е увеличил, но през последните дни случаите са по-малко, съобщи директорът на Дирекция „Надзор на заразните болести“ към Регионалната здравна инспекция д-р Снежана Иванова.

За да се ограничи разпространението на шарката, в тези градини не се приемат деца, които не са боледували от варицела и са ограничени контактите. Единични случаи на варицела има и в хасковските училища „Иван Рилски“ и „Никола Вапцаров“.

Случаи на варицела в Харманли са регистрирани в ОДЗ „Пролет“ и „Детски свят“ и в училищата „Иван Вазов“, „Отец Паисий“ и „Алеко Константинов“. В Свиленград единични случаи има в детските заведения „Зорница“, „Снежанка“ и „Детелина“.

Общо 216 случаи на варицела са регистрирани в областта през януари, за същия период на миналата година болните са били 180. Бум на шарката имаше през 2011 година – 1036 случая. Заболяването е циклично и се наблядава, когато се натрупа неболедувал контингент, коментира д-р Иванова. Обикновено засяга възрастовите групи от 1 до 4 и от 5 до 9 години. От варицела болудават и възрастни, като през 2012 година са били хоспитализирани в болница 9 заболели.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button