Хасково

Половината хасковски училища пестят пари от психолог

Иван ПанайотовПоловината от училищата в Хасковска област пестят от психолози. Според актуалните данни на  Регионалния образователен инспекторат, в школата работят 31 педагогически съветници и 11 психолози, тоест общо 42. Учебните заведения в региона обаче са 86. Педагогическите съветници пък обикновено са учители, които са с допълнителна квалификация.

Проблемът с назначаването на психолози в Хасково бе повдигнат след шума около така наречения „сексскандал“ в Професионална гимназия по механо и електротехника „Стойчо и Кица Марчеви“, който избухна през ноември, миналата година. Тогава ученички от гимназията обвиниха учителя си по физика Тодор Камов в сексуален тормоз. Назначената проверка установи, че в училище децата не знаят към кого да се обърнат при подобни проблеми. Както Haskovo.info вече писа проверката на прокуратурата по случая приключи, а разследването е установило, че няма данни за престъпление. Преподавателят Камов пък е в неплатен отпуск до края на учебната година.

По закон директорите не са задължени да назначават психолог. Това става по тяхна преценка. Навремето те бяха длъжни да назначат психолог, ако броят на децата е над 500. Това изискване отпадна след въвеждането на делегираните бюджети, коментира началникът на регионалния образователен инспекторат Иван Панайотов. От тогава заради ограничените финансови възможности особено в училищата в малките общини, се пести от този разход.  

Тенденцията е да задължим директорите да назначават психолози и според мен това е наложително при струпване на толкова голям брой млади хора, коментира Иван Панайотов. Това ще стане с приемането на новия закон, който върви на второ четене в Народното събрание.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

8 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
читателка
читателка
08.02.2013 14:24 14:24

Има огромна разлика между т.нар. педагогицески съветници и училищни психолози. Педагогическите съветници са предимно педагози. Всяко училище в ЕС има психолог и това е в полза на децата, организират се тренинги, беседи, разрешават се конфликти, залага се на групавата и индивидуална работа. Но тук сме далече от нормалния свят, пестенето на пари за сметка на липсата на квалифицирани психолози е нелепо и в минус на подрастващите.

Бивша учителка в ПГМЕТ
Бивша учителка в ПГМЕТ
09.02.2013 23:17 23:17

Психолог трябва не само за учениците, а и за учителите и за директорите. Ако имаше психолог за Камов- щеше да го разбере какви мераци има и щяха да го пратят да се лекува или да го скопят. Освен това, щеше да забележи и отклоненията при директорката. Така, че идеята е добра, но трябва да има възможност психолога да прилага и лечение с хапчета и инжекции, защото само с приказки няма да стане. Добре ще е ако всяко училище си има изолатор , където да се затварят по-буйните откачалки.

Милена
Милена
09.02.2013 23:29 23:29

Как да има пари за психолог в Механото, като там имат 10 човека „обслужващ персонал“ по роднинска и приятелска линия, дето по цял ден нищо не правят и взимат заплати? Крайно време е инспектората да вземе мерки, защото при това безхаберие могат да се очакват още много скандали за корупция и злоупотре*и. За всичко случващо се трябва Иван да носи вина и заедно с него и ГЕРБ, защото те докараха образованието и държавата до това дередже.

стара мома
стара мома
10.02.2013 13:09 13:09

Сегашната директорка е Дорина Карадимова е най некомпентната и некадърна директорка която Механото е имало от своето създаване, там не само не се толерират, знаещитите и работещите но и им се пречи по всички начини , а за финансовите далавери все още се мълчи.

х*йчо
х*йчо
10.02.2013 20:17 20:17

Панайотов и ГЕРБ осраха образованието

читател
читател
11.02.2013 9:35 9:35

Половината от училищата в Хасковска област пестят от психолози и най-вече Механото, училището в което се разигра секс скандала. Там има квалифициран клиничен психолог, който от настоящата учебна година е на половин работен ден…Там се пестят пари за сметка на психолога и кадърни специалисти, които вече не работят в училището, защото не са от „обкръжението“ на директорката и зам. директорката. Не само Камов, но и директорката и зам. директорката имат крещяща нужда от професионалните умения на психолога. Дорина Карадимова непрекъснато плюеше в РИО предишния директор Ангел Бързев. Така тя се издигна в пост директор. Тя ще подмине по „лични вендета“ бившата директорка на Автото. Време е г-н Панайотов да се замислите дали мястото на директора в Механото е заето от най-подходящия човек, защото това което е съградено от бившия директор Ангел Бързев, бързо ще бъде разрушено от новата шефка…

наблюдател
наблюдател
11.02.2013 13:23 13:23

Славея Христова с двуличието си , с признатата си любвоовилност и най вече с наглостта си ще измести Дорина Карадимова. Помнете че лошото не се забравя.

Мюрифе
Мюрифе
11.02.2013 21:32 21:32

Така наречения „сексскандал“ в Професионална гимназия по механо и електротехника „Стойчо и Кица Марчеви“ с учителя по физика Тодор Камов е 100% истина. Питайте дали въпросният учител в миналото си училище не си подал оставката точно по такъв повод. Директор му е бил Калъпов и го е заставил да си иде. Но господим Камов е ГЕРБ и коли и беси навред, та нали всички са зад него, той познава всички, заплашва всички ……….питам се какво още трябва да направи, за да му се държи сметка, може би да трябва да стане непоправимото и тогава каква ще е истината – ученикчка изнасилила клетия си учител ……
Жалко за учителите,които са наистина съвестни.

Back to top button