Регион

Божидар Димитров получи званието „Почетен гражданин на Ивайловград“

Снимки от Община ИвайловградПловдивският Митрополит Николай и директорът на Националния Исторически музей Божидар Димитров бяха гости на празника на Ивайловград днес. Владиката отслужи архиерейска света литургия в ивайловградския храм „Св. Преображение Господне“ и донесе със себе си чудотворната икона на Св. Богородица „Златна ябълка“, която ще остане 3 дни за поклонение в южния град.

След литургията в храма Митрополит Николай и кметът на община Ивайловград Диана Овчарова се присъединиха към литийното шествие с чудотворната икона до центъра на града. Владиката отслужи молебен за благоденствие на жителите на Ивайловград и изобилие на земните плодове.

По-късно на централния площад Божидар Димитров получи званието „Почетен гражданин на Ивайловград“. Екземпляр от решението на Общински съвет и почетният плакет бяха връчени от председателя на ОбС Ивайловград Дарина Кисьова-Зафирова. Директорът на НИМ от своя страна подари на местния парламент икона с лика на свети мчк. Боян-Енравота, княз Български – син на хан Омуртаг.

От община Ивайловград съобщават, че званието „Почетен гражданин“ се присъжда на Божидар Димитров за заслуги в разкриването и популяризирането на културно-историческото наследство в региона. Под егидата и благодарение на съдействието му в ивайловградско са проучени 3 значими археологически обекта „Голямата могила“ в с. Свирачи, крепостта „Лютица“ и крепостта „Родостица“. В същото време решението стана повод за скандали в местния парламент, а заместник-кметът на града подаде оставка.

 Снимки от Община Ивайловград  Снимки от Община Ивайловград
 Снимки от Община Ивайловград  Снимки от Община Ивайловград

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button