Хасково

Обединени земеделци с граждански квоти в листите си

Петя СтавреваВ отговор на желанието на гражданите, че гласът им трябва да бъде чут, Обединени земеделци инициираха създаването на Обществен съвет, който ще излъчи граждански квоти в листите. Това заяви председателят на организацията Петя Ставрева на пресконференция в Хасково днес.

По този начин гражданите ще могат ефективно да се включат във важния дебат за бъдещето, политиките и приоритетите на страната.

Част от Обществения съвет са още СДС, Гергьовден, Българската социалдемократическа партия и Радикалдемократическата партия. Тази политическа платформа представлява начална консолирация. Предстои изработването и на коалиционно споразумение, коментира Ставрева.

За да има яснота, прозрачност и ефективност в работата на гражданските организации от Обединени земеделци ще настояват  да се създаде публичен регистър на неправителствените организации, които са част от консултативни органи към държавните институции и работят със средства от европейския и националния бюджет. Практиката показвала, че много често НПО-та по един или друг начин не позволяват да бъде чут гласът на всички граждани, които те представляват. Така със създаването на публичен регистър този проблем ще бъде елиминиран като се даде яснота и прозрачност на приетите решения.

„Нашата организация инициира и създаването на Обществен аграрен съвет, в който поканихме НПО, представители на браншовите структури, на аграрната наука, с които започнахме дискусия за националните приоритети в областта на земеделието и развитието на селските райони.“, допълни председателят на Обединени земеделци.  

Причината е, че до юни ще приключат преговорите с Европейски съюз за следващия програмен период. „Тъй като само парите за земеделие се увеличават, не е без значение как те ще бъдат разписани„, подчерта Ставрева.

От Обединени земеделци предлагат още редица мерки за развитие и в защита на земеделците в страната. Сред тях е искането 50% от стоките в магазините да бъдат родно производство. „Това е шанс българските производители да получат глътка въздух в условия на криза.“, смята Петя Ставрева.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
НОВ Х*Й
НОВ Х*Й
28.02.2013 18:12 18:12

Айде МЪНА от тука,какво се наредихте пак,народа не иска никой от тия…

Анонимен
Анонимен
01.03.2013 9:02 9:02

Какви са тия съвети,какво е това чудо!Тези са се побъркали!Всичко е шменти-капели.

Back to top button