Хасково

Работници си искат забавени заплати чрез Инспекцията по труда

Емил БобутановВ резултат на намесата на Инспекцията по труда 2 705 905 лв просрочени трудови възнаграждения са изплатени на работници и служители. Забавилите да платят на своя персонал са фирми, ангажирани със строителството на отсечки от амтомагистрала „Марица“, уточни директорът на инспекцията Емил Бобутанов

През януари инспекторите са извършили 103 проверки. Установени са 446 нарушения, 232 от които по Кодекса на труда. 25 наказателни постановления са влезли в сила, средния размер на глобите е 2240 лв.

Инспекционната дейност през 2012 г се измерва с посетените 1069 предприятия, развиващи всички икономически дейности на територията на Хасковска област. С най-висок относителен дял са малките и средните предприятия. Констатирани са 6136 нарушения на трудовото законодателство. Средният брой на нарушения се е увеличил с 0,2 спрямо 2011 г.

По-характерните нарушения на Закона за безопасни условия на труд са отделяне на вредни вещества в работната среда, липса на средства, възпрепятстващи достъпа на неупълномощени лица до тези зони, липса на обучение на длъжностни лица и работници, както и на ефективен контрол от страна на работодателите.

През изтеклата година няма трудова злополука, довела до смърт. В сравнение с 2011 г обаче трудовите злополуки са се увеличили със 7.

В сферата на трудовите правоотношения най-много са нарушенията по заплащане на труда и режима на работното време. Те доминират в секторите растениевъдство, строителство на пътища и съоръжения, търговия, ресторантьорство, производство на облекла и текстил. Тенденция на растеж се наблюдава и в нарушаването на нормативната уредба за извънредния труд, почивките и отпуските.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
ТЦ,ТЦ.
ТЦ,ТЦ.
28.02.2013 17:57 17:57

Браво Златке браво Михайлова.Щом докарахме 2102г.
Да сме живи и здрави,пък другото майната му…

Ало,слепите.
Ало,слепите.
01.03.2013 13:58 13:58

Инспекцията,проверете гаража на Диню прасето в двора на ,,Полиграф-юг,, без патент,без осигуровки,без касов апарат.Откъде да дойдат тези приходи в ДЪРЖАВАТА.

Back to top button