Хасково

Вдишваме фини прахови частици, защото сме бедни

ПушекСъдържанието на фини прахови частици в атмосферния въздух се оказва проблем, за който не се вижда решение на фона на ниския стандарт на живот. Това коментира днес директорът на екоинспекцията в Хасково Димитър Илиев. Наднорменото им съдържание е резултат от повишеното потребление през зимните месеци на твърди горива в бита, уточни той.

Данните от пунктовете за мониторинг на качеството на атмосферния въздух показват, че през миналата година най-голямо е завишението на фини прахови частици в Димитровград. Пак там замърсяването със серен диоксид се дължи основно на енергийния комплекс „Марица Изток“ и на дейността на ТЕЦ „Марица-3“.

През 2012 г. експертите от РИОСВ са извършили 688 планови проверки на 567 обекта. Най-голям брой от направените 539 извънредни проверки на 432 обекта се дължат на жалби и сигнали. Дадени са 683 предписания за отстраняване на нарушения на екологичното законодателство, съставени са 71 акта. Издадените наказателни постановления са 72 на обща стойност близо 170 000 лева. 133 000 са събрани чрез НАП.

С 40% са нараснали проверките по Закона за опазване на биологичното разнообразие. 56 са проверките по сигнали за бедстващи птици и животни, съобщи инж. Любомир Дайновски – директор на Дирекция „Превантивна дейност“. Екоминистерството е утвърдило 6 нови микрорезервата в Хасковска и Кърджалийска област. В министерска заповед са вписани и нови 15 вековни дървета край село Книжовник.

Новост в инспекцията е уредът за измерване на дебелината на найлоновите торбички, при превишението на която се плаща продуктова такса. По наблюдение на екоинспекторите тяхната употреба е намаляла.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button