Хасково

Започна изграждането на Общностен център за деца в риск

Общностен центърОбщностен център ще предоставя социални услуги на деца по спечелен проект на община Хасково “Достъпен свят за нашите деца”. Той ще се намира зад училище „Свети Кирил и Методий“, а теренът вече се разчиства и се подготвя строителството на сградата, съобщи за Haskovo.info пресаташето на общината Бояна Тодорова.

Проектът на общината, който вече е одобрен, е на стойност 1 199 450 лева. Финансирането се реализира от Министерството на труда и социалната политика със заем от Световната банка. Центърът ще предоставя различни услуги на деца в риск и техните семейства. Според заложените критерии при подбор това ще са деца, отглеждани в институции, на безработни родители, от уязвими етнически групи, такива без личен лекар или за които не се полагат достатъчно грижи и др.  

Целта е да се осигури нормална семейна среда за децата, адекватен достъп до образование и здравеопазване, защита от насилие и право на личностна реализация.  Родителите ще бъдат подкрепяни в грижите малките деца, ще се консултират относно възможностите за подобряване на тяхното образование, квалификация, шансове за заетост и т.н.

Очаква се проектът да обхване 2 485 деца и семейства и да осигури заетост на 25 лица – работници, психолози, педагози, медицински специалисти, медиатори от рисковите групи и др.

Центърът ще се помещава в сграда със застроена площ от 525,8 кв.м. Ще има зали за работа с деца 0 до 3 и от 3 до 6 години, здравен кабинет, манипулационна за леки медицински процедури,  кинезитерапевтичен кабинет, логопедичен кабинет и др. Предвидена е детска площадка на открито, а в двора ще бъдат  обособени два къта за игра, пясъчници за деца с увреждания, занимателни панели и др. Ще има и тераса и рампа за инвалиди.  

Проектът е с продължителност 24 месеца. След приключването му, общината поема ангажимент разкритите услуги да продължат още 5 години.

Общностен център  Общностен център 

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

4 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
н
н
08.03.2013 12:09 12:09

Познайте кои го строи – фирма Водстрой, на дебелата свиня Анушка и кметя…

Анонимен
Анонимен
08.03.2013 14:31 14:31

И защо трябва да ме интересува кой го строи? Верочтно твоите лични интереси са засегнати, но останалите хора не им пука кой е строителят!

н
н
08.03.2013 15:08 15:08

До госта:
Ами защото ни омръзнаха едни и същи пишман строители.Крадат и строят некаествено.Виж плочките които ги смениха преди 2 години-по зле са и от старите.Ама парите са опоскани и си купуваме джипове.Има толкова строителни фирми ама само 2-3 строят в Хасково.За това ДОЛУ УЗУНДЖОВЕЦА МАНГАЛ.

Гост
Гост
11.03.2013 10:38 10:38

Какъв е смисълът да се строи нова сграда, при положение, че има готови такива, които пустеят, а след един ремонт за около 100 000 ще станат напълно пригодни. А тук отиват пари за планове, заравняване на терена и кой знае още какви разходи. Този строеж е нерентабилен просто. Пък и в статията не се казва нито коя фирма е спечелила конк*рса, нито колко фирми са се явили. А последното е болна тема за града, както е известно.

Back to top button