Хасково

Усъвършенстват системата за ранно предупреждение при бедствия

Метеорологична станция - ХасковоМетеорологичната обсерватория в Хасково е една от най-добре работещите в страната. Това каза пред Haskovo.info генералният директор на НИМХ-БАН доц. д-р Георги Корчев, който бе на обиколка в региона и посети и хасковската станция.

Според него е необходимо условията за работа в станцията да се подобрят, затова той е препоръчал на началника й Спас Александров да му изпрати оферти за освежаване, както на фасадата на сградата, така и на помещенията вътре в нея.

Иначе целта на посещението на д-р Корчев била да провери дали мониторинговата система на отделните звена е готова да работи при летни условия. Оказало се е, че проблем няма и тя е преустроена.

Метеорологична станция - ХасковоВ момента нашата политика е ориентирана към изграждане на системи за ранно предупреждение при бедствия. Такива и в момента съществуват, но трябва да се усъвършенстват, категоричен бе Корчев.

Той посочи, че още преди 10 години е започнало изпълнението на големия трансграничен проект, част от който обхваща басейна на реките Марица, Тунджа и част от Арда. Целта е съществуващата там система за ранно предупреждение от наводнения да се надгражда.

Метеорологична станция - ХасковоБях в Кърджали и Свиленград, където има пунктове за наблюдение на подземни води. Набелязахме бързи действия за подобряване условията на работа. Това е първата стъпка, а следващата е да се срещнем с представители на областни структури, които имат ангажимент да придвижват бързо информацията до хората и да вземат управленските решения, коментира още Георги Корчев.

Въпреки че лятото е още далеч и не може да се направи точна прогноза, метеоролог № 1 прогнозира, че ни чака едно обичайно лято, което няма да се отличава много от миналогодишното. Иначе като цяло последните проучвания действително показвали, че има тенденция към увеличаване на опасните явления в световен мащаб.

Метеорологична станция - Хасково  Метеорологична станция - Хасково 

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
nqkoi si
nqkoi si
16.03.2013 22:32 22:32

имам идеята да се вклу4ат в проекта и радиолиобителската общност тя е постоянно в вразка с вси4ки области на балгария , и да има 4естота за бедствия и аварии на която може да се саобщтава

nqkoi si
nqkoi si
16.03.2013 22:40 22:40

в америка и други даржави има една станция на определена 4естота за такива сличаи с определена 4естота в всяка полиция

Back to top button