Хасково

Без хасковлии на литературните дни „Южна пролет“

Южна пролет35 автори от цялата страна ще вземат участие в 41-то издание на националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“. Тази година участници от Хасково няма, съобщиха днес от общината.

В литературния жанр поезия участват 16 книги, в проза – 12, в киносценарий – 5. Тази година има и 2 участници в жанр литературна критика. Младите участници до 18 години са 5, като най-малкият е само на 14 години – Божидар Костадинов от Пловдив. Той участва в жанр проза с книгата „Път към върха“. За наградите в различните жанрове ще се борят петима участници с докторска степен, петима студенти, трима журналисти, както и общински съветници.

Председател на журито, което ще оценява дебютантите е известният български филолог, писател и сценарист проф. Боян Биолчев. На наградените ще бъде присъдено званието „Лауреат“, бронзова статуетка „Пегас“ и финансова награда от 1 000 в четирите жанра.

Южна пролетЗа цялостен принос в областта на литературата и изкуството ще бъде присъдена наградата „Александър Паскалев“. Тази година председател на журито за наградата е Васил Несторов, директор Дирекция „Образование, култура, младежки дейности, спорт, здравеопазване и социални дейности“.

Литературните дни започват на 24 април с откриването на базар на книгата, когато в Хасково ще гостуват 23 от най-известните български издателства. Музикално-поетичният спектакъл на Михаил и Кристина Белчеви „Не остарявай любов“, танцовият спектакъл на Нешка Робева „Кармен от факултето“ и Ден на отворените врати на Софийския университет „Св.Климент Охридски“ са част от проявите по повод „Южна пролет“. Церемонията по награждаването на победителите от конкурса е на 26 април в театър „Иван Димов“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button