Хасково

2 300 първокласници наесен в Хасковско, някои училища запълниха паралелките

15 септември, архивОколо 2 300 първокласници се очакват наесен в област Хасково. Въпреки че в повечето общини бройката се запазва като миналата година в някои като Свиленград и Харманли има ръст, което се обяснява с повишената раждаемост през 2006-та година, съобщи за Haskovo.info Христина Боева от Регионалния образователен инспекторат.
В община Хасково за първи път училищния праг се очаква да прекрачат 960 деца. 

Предварителният план-прием по училищата започна, а някои паралелките вече са запълнени. Обикновено на 15 септември обаче се дописват допълнителни бройки.
Критериите за прием се определят от ръководството на училището – в някои предимство имат децата, които живеят в съответния район или имат брат/сестра в същото училище.

С отпадането на критерия за райониране, изборът на училище зависи от родителя, уточниха от Регионалния инспекторат. В част от заведенията обаче паралелките с първокласници вече са сформирани и не могат да бъдат правени нови, защото материалната база не го позволява. Такъв проблем има в училище „Климент Охридски“, където пределният праг е от 4 паралелки. В „Христо Смирненски“ ситуацията е идентична, и там не могат да бъдат сформирани повече от 5 паралелки с първокласници. От тази учебна година ще бъде въведена и целодневна форма на обучение за четвъртокласниците, заради което трябва да се предвидят допълнителни стаи.

В „Иван Рилски“ до момента са запълнени 5 паралелки с първокласници. Училището обаче може да направи и 6-та, ако има желаещи. Такава възможност има и във „Васил Левски“.
Не е регламентирано родителите сами да избират определен учител, уточни Христина Боева. Всяко училище решава този въпрос самостоятелно. В някои училища имало практика учителите да се обявяват предварително, други запознавали бъдещите първокласници с възпитателите на родителски срещи в детските градини.

Целодневната форма на обучение в начален курс е предпочитана от родителите и почти във всяко училище болшинството от паралелките са на целодневно обучение като в „Иван Рилски“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button