Хасково

Облаците скриха небето в Световния ден на астрономията

Астрономия20 април е световен ден на астрономията. По този повод всички обсерватории канят хората да наблюдават небето. В Хасково обаче облаци скриха красивите гледки. Въпреки това ръководителят на обсерваторията към Младежки център Йоана Кокотанекова и нейните възпитаници поставиха уредите на площада в очакване на по-добро време. Наблюдения ще има и вечерта след 20:30 часа.

Трудно може да се обясни простичко какво е астрономията, но хората трябва да знаят, че това е най-древната наука, която е дала началото на измерванията на времето и ориентацията в пространството, обясни пред Haskovo.info Кокотанекова и припомни, че именно на астрономията дължат появата си календарът, часовникът и компасът.

АстрономияМакар в наши дни на пръв поглед астрономията да няма пряко отражение на ежедневието ни, всъщност именно това е науката, която дава тласък на всички технологии и не случайно се инвестират много пари в космически изследвания, защото това е бъдещето, допълни ръководителят на астрономическата обсерватория към Младежки център.

В момента тя се посещава редовно от 60-70 деца. Интерес към науката има, но времето, което днешните деца отделят, е по-малко от преди, защото сега има много информация в интернет, а и самата наука става все по-сложна, обясни Кокотанекова.

Сред първите желаещи да погледнат през телескоп на площада в Хасково днес освен майки с деца, бяха и възрастни хора. Баба Тони обясни, че е ветеран астроном, защото навремето е посещавала такъв кръжок в училище, а след това е завършила физика. Тя си спомня наблюденията и съжали, че облаците попречиха на днешната инициатива. За сметка на това обаче каза, че довечера ще дойде отново и ако няма облаци ще разгледа всички небесни тела, които могат да се видят.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button