Хасково

Светило в инвазивната кардиология обучава специалисти в Хасково

Инвазивна кардиологияСложна 4-часова интервенция по отпушване на коронарна артерия извърши в хасковската многопрофилна болница един от най-опитните специалисти по инвазивна кардиология в Европа проф.Гергиос Сианус от Гърция. Тя бе предавана в реално време на специални монитори и наблюдавана от специалисти от Хасково, Стара Загора, Пловдив и Одрин.

Това е едно ново начало за тях и шанс да повишат квалификацията си в областта на инвазивната кардиология, каза д-р Валери Гелев, завеждащ кардиологичната клиника „Токуда“ в София, по чиято покана се е отзовал в Хасково световноизвестният професор. Това е и огромен шанс за пациентите от региона да бъдат оперирани от едно светило в тази област.

Първият пациент бе 64-годишен мъж, който има запушване на коронарната артерия от преди 15 години. Случаят е избран заради своята сложност, а в България едва ли има инвазивен кардиолог, който би се заел с него. Мъжът е претърпял инфаркт, има поставен стенд, но на този етап се отказва от сърдечна хирургия, уточни д-р Орлин Радев, завеждащ Отделението по инвазивна кардиология в Хасково. Методът, който е приложил проф. Сианус се нарича ретроградна реканализация, сравнително нов е и се прилага от 2006-та година. Той не е довел до отпушване на артерията, затова в бъдеще ще се обмисля трети опит.

Интервенцията е скъпоструваща, но пациентът не заплаща нищо, защото се поема от Здравната каса, уточниха от ръководството на хасковската болница.

Веднага след като излезе от операционната, проф. Сианус бе гост на международна среща, където изнесе лекция на тема „Лечение на комплексни коронарни лезии“. По-късно той се зае и с още един сложен случай на друг пациент.

 

Инвазивна кардиология

д-р Орлин Радев
Инвазивна кардиология

д-р Валери Гелев

 

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button