Хасково

Фотолетопис за български щурм на Еверест показва Читалище „Тракия“

ЕверестЧиталище „Тракия“ подреди изложбата „Фотоси от българската експедиция на Еверест през фотообектива на инж. Запрян Тъканов „, който тази година щеше да навърши 69 години.

Още като студент в Пловдив Тъканов се занимава с алпинизъм. Покорява върхове в Татрите и Кавзак. Голямата му мечта да види Хималаите  го отвежда през 1984 г от Хасково в редиците на националната българска експедиция. Става съпричастен на радостта и драматичните събития: щурма на най-високия връх в света без кислороден апарат от Христо Проданов, който става първият българин – покорител, и остава завинаги там.

Инж. Запрян Тъканов е оставил за историята неповторими снимки на участници в родната експедиция , на величествени планински гледки, на шерпи и на огромен камък с издълбана молитва, на будистки храмове в Катманду и на живата богиня на Непал.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button