Хасково

Нарушенията, свързани с извънредния труд, бележат ръст

Поднасяне на цветя, архивРаботещите без трудови договори в Хасковска област намаляват. Тенденцията бе отчетена на провелото се днес заседание на Областния съвет по условията на труд, на което присъстваха представители на синдикални структури от региона, работодателски организации, Дирекция „Инспекция по труда“ и експерти от Областна администрация Хасково.

На заседанието бе разгледан докладът за дейността на Инспекцията по труда за изтеклата 2012 година. От него става ясно, че въпреки стагнацията на пазара, с 20 % е нараснал броят на шивашките предприятия, привели условията на труд с изискванията на закона. Нараснали са установените нарушения и през миналата година те са с 80 повече от предходната.

Най-високият относителен дял на установени нарушения през изтеклия период е по отношение на заплащането на труда на наетите лица, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация. Увеличават се нарушенията, свързани с нормите за извънреден труд, както по неговото полагане, така и по изплащането му. Според регионалния председател на КНСБ Василка Иванова са необходими по-чести срещи и дискусии по проблеми със заплащането на труда, както и активизиране на дейността на комисиите и групите по условия на труд. В тази връзка Областният съвет по условията на труд прие предложение от ХТПП за участие в дискусионен клуб, планиран за 17 май.

Участниците в днешната среща отбелязаха и Световния ден за безопасност на труда, който се чества на 28 април. По традиция след края на заседанието членовете на Хасковския областният съвет по условията на труд поднесоха цветя пред паметната плоча на загиналите при трудови злополуки.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button