Хасково

Ден на Софийския университет в Хасково

Ден на Софийския университет125 -годишнината от основаването на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ е повод за днешното публично  представяне в Хасково на най-старото висше учебно заведение под мотото „Знанието прави силата”. Интерес към 16-те факултета със 102 специалности проявиха главно кандидат-студенти.  

Избирайте бъдещата си специалност внимателно, информирайте се предварително за академичните постижения на преподавателите. Така посъветва гимназистите деканът на Философския факултет проф.д-р Димитър Денков, който има спомени от Хасково, където е завършил тогавашната Немска гимназия. Той акцентира върху връзките на Софийския университет с университетите от цял свят и възможностите на международни програми на ЕС като „Еразъм ” за обмяна на студенти.

Дошлите на представянето имаха възможност да се запознаят  с книги на Университетското издателство„Св. Климент Охридски“, със справочника и пътеводителя за кандидат-студенти за учебната 1912-13 г.

Хасково има повод да се гордее със своя принос в академичните традиции и огромния потенциал на първото българско висше училище.  В различни периоди учени, свързани с хасковския край, са били преподаватели в различни факултети. Най-известен сред тях несъмнено е проф. Асен Златаров, преподавател по химия в далечната 1924 г. Сред имената на преподавателите по-късно личат имената на професорите Елена Киркова, Моско Москов, Тодор Бояджиев, Васил Гюзелев, Георги Фотев, последният от които бе и министър на науката и висшето образование.

 Ден на Софийския университет  Ден на Софийския университет

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
anonimen
anonimen
03.05.2013 4:57 4:57

zlatina otiva da duha supata

Back to top button