Хасково

Заловиха избягала сърна в центъра на Хасково

Избягала сърнаСърна е заловена в централната част на Хасково. Предполага се, че тя е била отглеждана при домашни условия, но е избягала, съобщиха за Haskovo.info от пресцентъра на Областната противопожарна служба.

Животното е заловено вчера в района на Изчислителния център от пожарникари и ветеринари. Сърната била забелязана от гражданин на улица „Драгоман“, който подал сигнал на тел.112. На мястото е изпратен екип от огнеборци, които се впуснали да гонят животното из хасковските улици. Извикан е ветеринарен лекар, който поставил няколко упойващи инжекции.

След като я упоихме на място, успяхме да я хванем. Сърната беше изплашена и се блъскаше в стените, разказа директорът на хасковския зоопарк Драгомир Димитров. Тя е получила наранявания по тялото, но те не са сериозни. В момента четериногото се намира в зоопарка, но е много стресирано и почти не се движи. То е около 2-годишно и тежи към 20 килограма.

Предполагам, че животното е отглеждано в домашни условия, защото реагира сравнително спокойно при вида на хора. Ако беше диво животно, поведението й щеше да е напълно различно, каза пред Haskovo.info Драгомир Димитров. Според него сърната е успяла да избяга, ако например са решили да я преместят или транспортират на друго място.

Избягала сърнаЩе изчакаме няколко дни да видим дали собственикът й ще изяви желание да я прибере. Ако не, ще си остане тук, коментира още Димитров. Компания на сърната в хасковския зоопарк й правят още две сърни и два лопатара.

Haskovo.info припомня, че от 1 март до 31 декември всички диви животни, които се отглеждат извън зоологическите градини, подлежат на регистрация в регионалната екоинспекция. Ако в 14-дневен срок от придобиване на животното собственикът не го регистрира в екоинспекцията, той се санкционира с глоба от 1 000 до 2 000 лева, а при повторно нарушение санкцията скача до 3 000 лева.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button