Хасково

Библиотеката чукна 60, празнува с изложба и бивши колеги

ИзложбатаРегионална библиотека „Христо Смирненски“ отбеляза 60-годишния си юбилей с изложба в навечерието на 11 май – денят на библиотеката и в рамките на националната библиотечна седмица.

Експозицията е подредена във фоайето на културното средище. В нея е представени издателската дейност на библиотеката. „В тази изложба има много символика. Съхраняването и предаването на традициите, уменията и знанията, доразвиването им по – нов етап се вижда и от паната със снимките„, обясни директорът на библиотеката Кирилка Страшникова.

На централно място в изложбата са поставени една малка част от наградите, поздравленията от колеги и думи на благодарност от читатели на библиотеката. Към тях днес бе прибавен и плакета на Св. Богородица, която заместник – кметът на Хасково Минко Ангелов връчи на директорът на библиотеката. Букет цветя имаше както за Страшникова, така и за заместник – директорът на културното средище Тонка Койчева.

Изложбата

Иванка Димитрова

„60 години е крехка възраст за една библиотека, но въпреки младостта си, регионалната библиотека се е изградила като уважавана от обществеността ни институция с достойно място в културния живот на града ни.“, каза в словото си директорът на културното средище Кирилка Страшникова.   Днес РБ „Христо Смирненски“ притежава фонд от над 400 000 единици – колекции от книги, периодични издания, графика, ноти, електронни носители.

Специални гости на откриването на изложбата по повод 60-годишния юбилей на библиотеката бяха бивши служители на културното средище. Сред тях бе Иванка Димитрова, която е била шеф на институцията от 1982 до 1991 година. „Винаги библиотеката е била в услуга на своите читатели и сега само можем да се радваме, че съвременните технологии навлязоха в библиотеката и направиха по-достъпни постиженията на човешкия ум за всеки, който проявява интерес и има желание да се учи и върви напред. Сега като идвам в библиотеката виждам разликата. По-рано всичко се вършеше на ръка. Сега нещата се случват за секунди с помощта на компютъра“, каза Димитрова.

По думите й значението на библиотеката в днешно време се е променило. Причината е, че сега младежите разчитат повече на интернет, за да четат. „По този начин обаче не могат да оценят значението на писаното слово, а би трябвало към това да ги насочват и учители и родители.“, каза още бившият директор на библиотеката Иванка Димитрова.

Изложбата Изложбата
Изложбата Изложбата

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button