Хасково

Сивата икономика в България ще достигне 31% от БВП

Областна администрацияМерки за ограничаване на сивия сектор при трудовоправните и осигурителните отношения обсъдиха представители на деловите среди и синдикатите на кръгла маса, организирана от Хасковската търговско-промишлена палата

През 2013 сивата икономика в България се очаква да достигне 31% от прогнозния брутен вътрешен продукт на страната, сочат последните данни.

Проучването „Сивата икономика в Европа 2013 и електронните плащания като средство за справяне“ е изготвено от Факултета по икономика в Линц, Австрия. То показва, че българският дял на сива икономика е най-големият сред всички 31 европейски държави, включени в проучването. Основните причини за съществуването на скрита икономика са недекларираните плащания в брой за работни заплати и непълната отчетност на приходи от страна на бизнеса.

Във времена на криза, нарастваща безработица, ниски доходи и несигурност за бъдещето все повече хора са склонни да не декларират извършваните от тях дейности. Браншовете, които в най-голяма степен допринасят за високите нива на сенчестия сектор, са строителство, търговия, производство, туризъм и транспорт.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
18.05.2013 8:29 8:29

Точно обратно е 69% е сивия сектор а не 31%.Вижте шивачите,по гаражите и цехчета по къщите на зелките,даже на ул.ДУНАВ точно на стръмното над Павлина фризьорката има такъв цех който е под ключ постоянно а вътре шият та пушек се вдига.Ама като няма икономическа полиция така е…

Back to top button