Хасково

В Инфекциозното преглеждат безплатно ухапани от кърлежи

Прегледите6-годишната Соня от Хасково даде символичен старт на безплатните прегледи в Областната болница за пациенти, ухапани от кърлеж.

Тя бе доведена от майка си. Преди седмица Соня е била ухапана от кръвосмучещото паякообразно след разходка в хасковски парк. Въпреки, че днес нямаше следа от ухапването зад ухото, малката имаше температура.

Прегледите„Ще направим серологично изследване. Детето е с увеличени лимфни възли, което е характерно за лаймската болест и трябва да бъде под активно наблюдение“, коментира началникът на Инфекциозно отделение д-р Петър Хубенов, който лично прегледа Соня.

От началото на годината през отделението са преминали 19 пациенти с диагноза Лаймска болест и 7 – с Марсилска треска. Затова в сезона на кърлежите, от МБАЛ – Хасково организират безплатни прегледи за всички, които са били ухапани, без значение дали са осигурени или не.

Прегледите

д-р Петър Хубенов

„Хората ще бъдат преглеждани в премно – консултативния кабинет на Инфекциозно отделение и в кабинета на Медицинския център към МБАЛ – Хасково от днес до края на месеца всеки ден от 11 до 17 часа„, уточни д-р Хубенов. Той допълни, че ваденето на кърлежа не е маловажна манипулацията и трябва да бъде извършена или при личния лекар, или в Спешното отделение към болницата.

Всеки, който иска да бъде прегледан, може да си запази час на тел. 038/ 606 755.

Ние не преглеждаме такива пациенти само по време на Дни на отворените врати, каза още д-р Петър Хубенов. Като пример той даде младо момче, ухапано от кърлеж, работещо във Франция, което дошло за консултация миналата седмица. „Въпреки че не беше осигурено, ние го прегледахме и му оказахме необходимата лекарска помощ“, допълни началникът на Инфекциозно отделение.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button