Хасково

24 се гмурнаха за водни спасители

СпасителиС приемен изпит стартира тазгодишният курс за обучение и квалификация на водни спасители, организиран от БЧК – Хасково. 22-ма се гмурнаха в басейна в комплекс „Фантазия“, сред тях бе и Митко Марков от Ивайловград, който едва дочакал да навърши 17 години, за да се запише. Към групата ще се присъединят и двама зрелостници, които пропуснаха първото занятие снощи, тъй като то съвпадна с абитуриентския им бал.

След входното ниво курсистите преминават обучение – усвояват теоретични знания и практически умения, свързани с водно-спасителната дейност и техники по оказване на първа помощ при воден инцидент. Ръководител е дългогодишният инструктор Димчо Димчев от хасковското дружество на водните спасители, едно от най-дейните в страната. Обучението ще приключи със заключителен изпит не по-късно от 30 юни .

СпасителиКурсовете са 3 вида: директен курс за открити водни площи и море, директен курс за плувни басейни и водни паркове, а онези, които успешно са завършили курса за плувни басейни, чрез надграждащо ниво могат да вземат квалификационна степен за открити водни площи и море. Цените варират от 201 до 313 лв, обясни Виолета Димитрова, специалист по водно спасяване и социално-помощни дейности в БЧК – Хасково, и са завишени в сравнение с миналата година.

Сертификатът, който се издава при завършване на плувния курс, е европейски и дава възможност за започване на работа не само по плажовете и басейните на България, но и в страните на ЕС. Всяка година ОС на БЧК- Хасково сертифицира около 30 нови водни спасители.

Спасители Спасители
Спасители Спасители

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button