Хасково

Отстреляха муфлон в двора на ПГДС

ПГДС - ХасковоДа отстрелват животни с лък ще практикуват от тази учебна година възпитаниците на ПГДС „Цар Иван Асен II“ от специалност „Горско и ловно стопанство“. Това ще стане благодарение на открития днес комплекс за стрелба с лък.

Съоръжението е с размери 40 х 12 метра. Направено е по проект. Дървеният материал за ограждането му е дарен от Държавно лесничейство – Хасково, а изработката е на учители и учнеици от специалност „Мебелно производство“.

ПГДС - ХасковоКомплексът ще функционира като място за наблюдение, улавяне и хранене на дивеч. Учениците ще разполагат с два лъка. Единият е обикновен – типичен за прабългарите, а вторият – полиспастен, който има голяма пробивна сила и се използва за лов на едър дивеч, разказа за Haskovo.info председателят на методическото обединение по горско и ловно стопанство в гимназията Николай Попов.

За нуждите на обучението е закупена и 3D мишена с формата на муфлон, като стрелбата по нея ще става от разстояние 20 метра.

ПГДС - Хасково„Досега сме учили стрелба с лък, но само теоретично, тъй като нямахме подходяща база. От новата учебна година това ще става и на практика“, уточни Попов.

За откриването на комплекса за стрелба с лък дойдоха войните от прабългарската школа за оцеляване „Бага – Тур“. Сред тях бе световната шампионка за 2012-та по традиционна стрелба с лък от кон Нина Янкова и бронзовият медалист от същото състезание Явор Гънчев.

Заедно с колегите си те представиха част от спектакъла „Бага – Тур“ и  показаха прабългарски бойни умения с оръжия – сабя, меч, боздуган, щит, бончук, копие. Освен това демонстрираха стрелба с лък от кон, хвърляне на копие, двубой със саби от кон и джигитовка – галопиране, по време на което ездачът показвал ловкостта, храбростта и високото си майсторство във владеенето на коня.

ПГДС - Хасково ПГДС - Хасково
ПГДС - Хасково ПГДС - Хасково
ПГДС - Хасково ПГДС - Хасково
ПГДС - Хасково ПГДС - Хасково
ПГДС - Хасково ПГДС - Хасково

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Делчева
Делчева
30.05.2013 12:12 12:12

Браво! Ето така се прави успешна пиар кампания на училището и се изпълват паралелките с деца! Успех Ви желая!

чичи
чичи
30.05.2013 23:47 23:47

Точно си помислих, че става дума за истински муфлон хахаха. Браво направи ли сте нещо доста интересно!

Back to top button