Хасково

Арменската общност в Хасково събира в книга семейната памет

Арменската църква в ХасковоИнициативен комитет се е заел със събирането и публикуването на материали за живота на арменските семейства от пристигането на техните предци в България до наши дни. Това е голямо начинание, което ще има успех само, ако в него вземат участие много хора, казват инициаторите.

Те приканват всеки, който има снимки, бележки, родословно дърво, спомени на своите родители да ги предостави на екипа: Михран Карекинян, председател на настоятелството на църквата „Сурп Степанос“, Сиси Дерандонян, председател на хасковския глон на Общоарменския благотворителен съюз „Парекордзаган“, Мари Пандулева, председател на читалище „Арарат 2001“, Арам Товапанян, председател на Арменската общност.

Другата идея е да се направи музеен кът с експонати от бита на арменците в Хасково от 1880 г. досега. Наскоро вещи с етнографска и историческа стойност от Хасково бяха показани на изложба на арменската семейна памет в Кърджали.

Първите арменски семействата се установяват в Хасково през 1882 г., казват изследователите. В периода 1910-1931 г. в града живеят близо 2000 арменци, прокудени от Родосто /днес Текирдаг/ , Бандърма, Адапазар, Биледжик и други райони на Османската империя. През годините те изграждат своя църква, училище, детска градина, театрална трупа, читалище, спортна организация.

През 1980 г излиза от печат „История на арменците в Хасково“, написана по записки на Карекин Саркис Караханян. Изданието съдържа богата, хронологическо подредена информация за организациите на арменската общност, действащи в периода 1880-1980 г. Със събраните сега материали тази история ще се обогати с описание на различни факти и събития, така както са съхранени в семейни албуми и архиви.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button