Хасково

За ден хасковският съд осъди мъж за убийство, станало преди 11 години

Убиъството10 години „лишаване от свобода“ при първоначален строг режим получи 39-годишният Александър Стоянов за убийството на приятелката си. Той бе съден по съкратената процедура. Хасковският окръжен съд се произнесе за ден за убийството извършено преди 11 години. 

Кървавата случка се разиграла на 23 септември 2002 година. Александър тогава бил на 28 години. Той купонясвал с компания в наета квартира в Свиленград. Тримата мъже и двете жени изпили голямо количество алкохол, се казва в обвинителния акт. Една от тях била 27-годишната Гергана Иванова от Търговище, която била приятелка на Александър.

Между двамата избухнал конфликт. Те отишли в съседната стая и минути по-късно се чул изстрел. Под заплаха с пистолета Александър успява да накара човек от компанията да го откара до паркинга „Изворът на Белоногата“ край Харманли. От там подсъдимият наема такси и изчезва. Според обвинението престъплението е извършено от ревност, съчетана със сприхавия характер на Александър и количеството изпит алкохол.

УбийствотоАлександър Стоянов е обявен за общодържавно и международно издирване. Процесът срещу него обаче върви. Хасковските окръжни магистрати го осъждат на 16 години затвор. Наказанието по-късно е потвърдено от Пловдивския апелативен съд и от Върховния касационен съд. През 2006 г. рецидивистът е заловен при спецакция. Александър Стоянов е вкаран зад решетките да излежава предишна присъда.

От затвора обаче засипва с жалби ВКП и ВКС. Искането му е да се възобнови процесът за убийството, тъй като е било нарушено правото му на защита. След като получава отказ, Александър пише до Европейския съд за правата на човека в Страсбург, осъжда България и делото е върнато отначало.

Така днес в Хасковския окръжен съд се състоя първото и единствено заседание от възобновения процес, който приключи с осъдителна присъда за Александър Стоянов. Решението подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Пловдивския апелативен съд.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button