Регион

Археолози не щат да проучват по трасето на магистралата край Великан

Разкопки, архивНяма кандидати да извършат спасителните археологически проучвания по трасето на автомагистрала „Марица“ в района на димитровградското село Великан. Нито една оферта не е постъпила в определения срок в Агенция „Пътна инфраструктура“, съобщиха от ведомството. За разкопките са предвидени 900 хиляди лева. Липсва интерес от страна на археолозите и за проучвания край близкото чирпанско село Златна ливада.

На въпроса какво следва от тук нататък от пресслужбата на агенцията отговориха, че според Закона за обществените поръчки, в случаите, в които няма постъпила оферта за участие, процедурата се прекратява с мотивирано решение. В конкретния случай е възможна и процедура на договаряне без обявление. Провеждането на нова процедура за избор на изпълнител за извършване на тези археологически проучвания и определянето на вида на процедурата ще бъде съгласувана предварително с управляващия орган на Оперативната програма „Транспорт“.

Както писа Haskovo.info, изгражданета на лот 1 и лот 2 на автомагистрала „Марица” се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет.

Проучванията в този район са започнали през 2000 г. Наблюденията по трасето на автомагистралата по време на отнемането на хумусния пласт са възложени на специалисти от Софийския университет „Св.Климент Охридски“. В перирода 2007 г.- 2011 г. в района са проучени праисторическо селище при с. Ябълково, средновековно селище и могилен некропол при с. Крум, както и средновековно селище и некропол при с. Златна ливада.

За останки от голямо римско селище край Великан пише още през 60-те години на миналия век археологът – изследовател на хасковския край Димчо Аладжов. В Регионалния исторически музей оттам се пазят глинена лампа, украсена с релеф на Атина и мраморна глава на Телесфор- тракийски бог -лечител.

Предмет на обявената обществена поръчка сега са 5 археологически обекта, разположение в участък с дължина 20 км. По време на строителните работи досега са разкрити каменни структури , строителна и битова керамика от късната античност и османския период, елементи от преносимо култово огнище и други находки.

Решението на експертната комисия към Министерство на културата е да се проведе геофизично проучване, последвано от пълно археологическо проучване. Срокът за изпълнение е не повече от 120 дни. Тъй като строителството на лот 1 от магистралата се забавя и крайният срок се отдалечава, очевидно екипите на археолозите ще успеят да свършат своята работа.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button