Регион

Връщат оригиналните експонати във вила Армира

Диана ОвчароваМечтата на поколения ивайловградчани да видят антична вила „Армира“ в нейния автентичен вид се сбъдва. Първата част от оригиналите вече са върнати на Общинския исторически музей, за да се поставят там, където са били преди 20 века, съобщават от местната администрация.

5 глави на херми и 2 мраморни фигури, оценени на стойност 133 хиляди лева са първата част от експонатите, които вече са предоставени от Националния археологически институт с музей при БАН. Предстои връщане на още 6 облицовъчни капители, както и на мозайките от Националния исторически музей.

Според кмета на Ивайловград Диана Овчароваа туристите и гостите на града ще могат само след два месеца, да се насладят на най-старите оригинали на мозайки от Римската епоха, откривани в Европа и да видят една от трите разкрити вили до този момент на Стария континент в цялото им великолепие и блясък.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button