Хасково

14 казана манастирски фасул за Голяма Богородица в Хасково

Казаните с фасул14 казана манастирски фасул приготвиха днес в хасковската църква „Успение на Св. Богородица“. Вкусното ястие по традиция се вари в деня преди Голяма Богородица.

Фасулът бе сготвен от майстор готвача край казаните 59-годишната Христа Христова, която сподели, че вари гозбата за 6-та поредна година. Освен фасул се слагат, чушки, домати, лук, джоджен и магданоз, но без олио, заради миряните, които постят. Помагачки на Христова са Златка Вълева, Керка Ганева и Минка Кирякова. До къкрещите казани с ценни съвети бе и най-възрастната готвачка на манастирски фасул – 93-годишната Дорка Йорданова. Преди да бъде сложен да ври, жените оставиха боба да постои до иконата на Св. Богородица.

Казаните с фасул бяха сложени на огъня в 8 часа сутринта и за 5 часа ястието вече бе увряло. Фасулът за здраве ще бъде осветен от отец Антоний към 17 часа, след което ще бъде раздаден на миряните.

Утре, 15 август, Църквата отбелязва така наречената Голяма Богородица. Успението на Света Богородица е един от големите християнски празници, отбелязван и от православни, и от католици.

Казаните с фасул Казаните с фасул
Казаните с фасул Казаните с фасул

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button