Хасково

Инвазивната кардиология с нов шеф и 600 пациенти за 6 месеца

МБАЛИнвазивната кардиология в МБАЛ „Хасково“ е с нов началник от понеделник.

Това е д-р Георги Стамболийски, който пое модерното звено след напускането по лични причини на д-р Орлин Радев. Това съобщи на пресконференция днес изпълнителният директор на болницата д-р Славчо Близнаков.

Срещата с журналисти бе свикана по повод визитата на проф. д-р Генчо Начев – изпълнителен директор на Университетската специализирана болница за активно лечение на сърдечно-съдови заболявания „Св. Екатерина“-София. Преди няколко седмици двете болници сключиха договор за сътрудничество.

„Впечатлен съм от видяното в хасковската болница. Тук имате цели 15 анестезиолози, а инвазивната ви кардиология е на нивото на тази в „Св. Екатерина“, която е на европейско ниво“, похвали своите домакини проф. Начев. Той уточни, че столичната болница ще оказва методична помощ на МБАЛ „Хасково“. При спешни случаи, които изискват консултация, ще се използва и телевръзка.

МБАЛ

Проф. д-р Генчо Начев

„Св. Екатерина“ разполага със специализиран реанимобил, който при необходимост ще бъде изпращан за спешни пациенти в Хасково. Това вече се е случвало през годините, уточни д-р Близнаков. Той допълни, че тези договори са задължителни за болниците, които имат инвазивна кардиология, за да осигурят на пациентите си и кардиохирургична помощ. Д-р Близнаков посочи, че за 6-те месеца от откриването на инвазивната кардиология в Хасково през нея са преминали 600 пациенти. Близо 1/3 от тях са имали нужда от кардиохирургична интервенция, която обаче се извършва пожелание на болния.

С договора със „Св. Екатерина“ ще се избегне чакането за операция на нуждаещите се от Хасково. Проф. Начев заяви, че годишно в столичната болница се извършват около 1 400 сърдечни операции, което е най-много в страната. Той наблегна, че болницата му е първенец във въвеждането на световните новости в кардиохирургията у нас. Въпреки това имало още много какво да се иска особено при трансплантациите на сърце, които сега били по 2-3 годишно. Причина за малкият им брой е липсата на донори. В 80% от случаите близките на починалия отказвали да се взимат органите му.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
въпрос
въпрос
14.08.2013 17:14 17:14

Нормално ли е в Хасково да има толкова болни, нуждаещи се от кардиохирургия. С тия темпове за няколко години всичкото население ще мине п од ножа. Голямо източване на касата пада. Тези пътеки били хиляди а и заплатите на персонала там бил пет цифри.

Back to top button