Хасково

Бракониери налазват язовирите за раци, пласират ги по 12 лв.

Бракориерски мрежиБакониери намериха нова ниша през август и започнаха да вадят раците от язовирите в Хасковско. Групите, които се занимават с улова на езерен или така наречения прав рак, са от Димитровград, съобщи шефът на ИАРА-Хасково Костадин Костадинов.

От началото на месеца са конфискувани 49 кошове за раци. Едната група е заловена на язовир „Тракиец„, а втората на язовир „Левка„. Костадинов обясни, че кошовете за раци са като пружина, покрита с мрежа с два отвора и поставена в тях стръв. Бракониерите нареждали кошовете в линия от по 10-12 бройки. За стръв пък се използвали ароматизирано тесто или рибешки глави. В кошовете на „Тракиец“ имало 20 кг. раци, а в „Левка“ – 68 брой.

Шефът на ИАРА обясни, че бракониерите пласирали раците по Черноморието на много добра цена от 10-12 лв. за килограм. При акцията на инспекцията са съставени и 4 акта, като санкцията за стопански риболов без разрешително за раци е от 1500 до 3000 лв. Един от бракониерите ще отнесе и акт за маломерен улов на раци под 8 см., което е още до 900 лв. отгоре. 

От началото на август от ИАРА – Хасково са съставили общо 33 акта, като 13 са за стопански риболов. Конфискувани са две гумени лодки, 2 мрежи и срекме. За целия юли пък актовете са 24, като 9 са за стопански риболов. Иззети са 9 мрежи с обща дължина 530 метра, 2 броя парашути, 8 въдици, 3 макари и две гумени лодки, като върната във водата риба е 49 кг.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button