Хасково

Почна прибирането на слънчогледа, добивите – наполовина

Слънчоглед, архивЗапочна жътвата на слънчогледа в Хасковско. По думите на председателя на Съюза на зърнопроизводителите в региона Тенчо Тенчев реколтата е слаба. Причина за това е сушата.

„Прибираме по 170-180 кг. от декар, което е слабо. Всички ние използваме сортове, които би трябвало да дават по 300-350 килограма. Сушата обаче свали добивите ни почти наполовина„, обясни Тенчев. Неговите очаквания са, че прибирането на слънчогледа в областта ще приключи до 15 септември. Кооперацията на Тенчев гледа 4 000 дка. слънчоглед в землищата на Хасково и селата Клокотница и Гарваново.

„Изкупната цена сега е 500 лв. за тон, с които ние не можем да си покрием разходите. Очаквам до няколко седмици цената да се покачи, но ще чака този, който може. Миналата година изкупната цена бе 900 лв. за тон, което ни устройва„, допълни Тенчо Тенчев.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button