Хасково

Българка от Франция прави докторат в Хасково върху кости

Рене Мубарак и Матьо ЛюбертБългарката Рене Мубарак прави докторат в Хасково. Тя е тук заедно със своя колега от Женевския университет Матьо Люберт. Мубарак изследва костите, намерени при археологическите разкопки край димитровградското село Воден. Целият материал сега е складиран в касетки във възрожденската Шишманова къща в Хасково.

25-годишната Рене е родена в България, майка й е софиянка, а баща й е ливанец. От 7-годишна живее във френското градче Ла Рош близо до Женева. Двамата с Матьо приключили дипломната си работа тази година в Женевския университет в специалност „Лабораторна археология“.

Рене Мубарак и Матьо ЛюбертМубарак направила дипломната си работа на археологически разкопки в Русия, но там нямало достатъчно обекти за докторат. Професор от Бордо я насочил към България, където на една конференция по-рано през годината се запознала с доц. Крум Бъчваров, който заедно с доц. Красимир Лещаков са ръководители на археологическата експедиция край Воден. Така Рене идва да прави наука тук.

През десетте дни, в които е в Хасково, младата археоложка успява да открие, че намерените кости в разкопките са на елен и домашни животни като крави и кози. От тук можело да се направи изводът, че в края на късния неолит и каменно-медната епоха от петото хилядолетие пр. Хр. хората са отглеждали домашни животни и са продължавали да ловуват. Сега Мубарак иска да разбере и начините, по които са били убивани животните. За целта тя ще продължи изследванията си и ще се върне в България за 3 месеца през 2014 г.

Намереното досега от археолозите доказва, че на територията на с. Воден е имало живот още преди 7000 г.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button