Регион

100-годишнината от опожаряването отбелязаха в село Попско

ПопскоЖители и потомци на ивайловградското Попско отбелязаха 100-годишнината от опожаряването на селото по време на трагичните събития от 1913 г.

Честванията започнаха с откриването на възстановената „Станка чешма“ в близост до селото. Лентата прерязаха кметът на община Ивайловград Диана Овчарова, инициаторът и основен двигател на възстановяването на чешмата Вълчо Попиванов и кметският наместник на с. Попско Ахмед Юсеин.

ПопскоЧешмата е построена покрай стар път, свързващ Югоизточните Балкани с Близкия изток и Средиземноморието. По този път са вървели кервани, натоварени със стоки.

През различните епохи оттук са минавали траки, римски легиони, византийски войски, български армии, османски и руски войски. Минавали са и безброй робини, млади невести и девойки, отвеждани в султанските сараи, разказа легендата Вълчо Попиванов.

ПопскоЕдна от девойките на име Станка, изморена от дългия път, гладна и жадна, умира на това място, а тялото й е оставено до пътя. Научавайки за изоставеното тяло на младото българско момиче, населението на село Попско (тогава наричано Папазкьой) я погребва в местното гробище „старото гробе“. След известно време в селото се разчуло, че там където Станка е починала, бликнала чиста, балканска, студена вода.

Говорело се, че това били изплаканите сълзи на Станка и безбройните момичета и момчета с нейната съдба.

Незвестен майстор построил на извора чешма и я нарекъл „Станка чешма“, завърши разказа си Вълчо Попиванов.

По повод 100-годишнината от опожаряването на село Попско бе поднесен венец пред паметната плоча войниците от село Попско, загинали във войните през 1912-1913 г.

Попско Попско

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button