Хасково

Бежанци със сифилис и СПИН влизат в България

министърБежанци със сифилис и СПИН вече са влезли в България, съобщи Никола Казаков, председател на Държавната агенция за бежанците при Министерски съвет.

Той подчерта, че за болните са взети мерки, те са изолирани и подложени на лечение.

От днес пък екип на Военномедицинска академия е в Хасково и центъра в Пъстрогор. Тяхната задача е да оценят здравния статус на бежанците. Вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев заяви, че от здравното министерство изготвят списък с нужните лекарства и ваксини. При трудност с тяхното набавяне ще се търси помощ и от БЧК. Взети са мерки и за ваксинацията на всички служители, които имат контакт с бежанците, допълни министърът.

Днес Йовчев, Казаков, главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, директора на дирекция „Гранична полиция“ Захарин Пенов посетиха двата тактически оперативни щаба в Елхово и Хасково, сформирани заради кризата в Сирия.

Оперативният щаб в Хасково ще осигурява приемането на бежанците и обработката на документите им, координирайки дейността на имащите отношение към това държавни институции. Йовчев заяви, че е останал доволен от видяното.

Вътрешният министър каза, че са взети мерки, които да гарантират националната сигурност. Бежанците ще бъдат разделени в групи съобразно риска. По-думите на министъра по-малко рискови са семействата.

До 10 дни ще има решение за сградите и помещенията, където ще бъдат настанявани новите бежанци. Сега капацитетът на всички центрове в страната е изпълнен, като настанените над него са общо 382. По думите на Йовчев палатковите лагери не са добро решение с оглед предстоящата зима. Той обясни, че се работи по съкращаване процедурите за издаването на статут на бежанец, която трябва да става за по-малко от 3 месеца. Министърът заяви, че все още няма основания да се говори за хуманитарна криза.

Министърът отчете, че миграционният натиск нарастват от август месец и има дни с по 106 задържани бежанци, бройката за днес е 43.

Председател на щаба в Хасково е Александър Димитров, зампредседател на агенцията за бежанците, а областният управител Кадир Исов е зампредседател.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
1278
1278
05.09.2013 18:08 18:08

Teзи ,,нещастни,,хорица как ли са живяли в Сирия че са със спин.Откъдето дошли който е със спин еднопосочен билет за Сирия

ДИМАТА РУСНАКА
ДИМАТА РУСНАКА
06.09.2013 20:55 20:55

МАЙМУНИТЕ ДА СЕ НАПРЪСКАТ С КОКТЕЙЛ МОЛОТОВ И ДА СЕ ОБЕЗПАРАЗИТЯТ С КЛЕЧКА КИБРИТ.

Back to top button