Хасково

И 9-годишно дете посегна на живота си

СамоубийстваОпит за самоубийство на 9-годишно дете от Хасково, разкри днес Красимира Богданова, психолог при РЗИ.

Инцидентът е станал през миналата година. Тя допълни, че тревожната тендеция все повече деца да посягат на живота си продължава и през 2013-а.

12-годишно дете от областния град е направило неуспешен опит за самоубийство през тази година. Децата под 18 г., посегнали на живота си са общо 10. Най-честата причина те да искат да се самоубият са любовни терзания, проблеми в пубертета, насилие в семейството и социални затруднения.

Опитите за самоубийство в областта от началото на 2013 г. са общо 55, като повечето са в Хасково. 90% от тях са на безработни. 5 са опити за самоубийство, завършили със смърт – на трима мъже и две жени.

Най-тежката възрастова група е на хората от 18 до 30 г., където опитите да се сложи край на живота са 14. Тук това е третата причина за смъртност в България. При 31-45-годишните случаите са 12, при 46-60 – годишните – 9, а при над 60-годишните – 10. Общо 21 жени са посегнали на живота си, а мъжете са 34. При голяма част от случаите е използвано отравяне с медикаменти. Опитите за самоубийство през 2012-а година са 105.

По думите на Богданова повечето от самоубийците целят да привлекат вниманието върху себе си. Тя препоръча при депресия, продължаваща повече от 14 дни, да се потърси помощ от психолог или психиатър.

Д-р Йордан Михайлов, директор на Центъра за психично здраве в Хасково, допълни че в много от случаите за опит за самоубийство става въпрос за психично разстройство, най-често депресии. Той предупреди, че при един направен опит за самоубийство съществува опасност той да бъде повторен или потретен. Психиатърът препоръча да не се подценяват приказките, че някой искал да се самоубие, защото това е признак, че нещо не е наред. Той обясни, че при самоубийствата има сезонност – пролет-есен, защото това са преходни сезони.

На пресконференцията в РЗИ по повод Световния ден на суицидопрофилактиката бе и Мерсин Емин, психолог в Бюрто по труда – Хасково. Тя обясни, че среща най-много трудности при трайнобезработните, много от които са агресивни. Емин уточни, че в много от случаите, дори и да им се намери подходяща работа те отказват да я започнат. Причината е, че възприемат това, че са безработни като своя професия. Психоложката уточни, че петте самоубийства от началото на годината са все на безработни.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button