Хасково

Млади астрономи изучаваха светлинното замърсяване в Любляна

АстрономиМлади астрономи от обсерваторията при хасковския младежки център и планетариума „Джордано Бруно“ в Димитровград изучаваха светлинното замърсяване в словенската столица Любляна.

Визитата им продължи от 29 август до 6 септември, а в международния младежки обмен се включиха ученици от Норвегия и Словения.

Целта на форума бе да се дискутира как точно вреди светлинното замърсяване и начините, по които то може да бъде намалено. Освен презентации по темата, учениците имаха много социални занимания, игри, уоркшопи и астрономически наблюдения през нощта.

По време на националната вечер българският отбор представи родината си чрез презентация, песента „Една българска роза“ и кратък курс по обучение как се играе традиционното право хоро.

Сред участниците в обмена бе и димитровградската медалистка от национални и международни олимпиади по астрономия Кристина Кирова. Възпитаничката на ПМГ „Иван Вазов“ сподели, че всички са останали с много добри впечатления от свършеното в Словения. Нашите завързали много приятелства и са се докоснали до различна култура и обичаи.

„Останах впечатлена от столицата Любляна – спокоен и подреден град с невероятна архитектура и западна атмосфера. Наистина се надявам някой ден да имам възможността отново да го посетя“, сподели Кристина Кирова.

Астрономи   Астрономи

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button