Хасково

Червенокръстци на обиколка из бежанските центрове в областта

БЧКСъвместен кризисен екип на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец и Българския червен кръст ще посетят центровете за временно настаняване на бежанци в страната, за да направят оценка на хуманитарната ситуация.

Обиколката стартира днес от Хасково със среща на червенокръстците със заместник – областният управител Иван Станчев.

Кризисният екип се ръководи от координатора по бедствията на Зона Европа Алберто Монгуци, който повече от 25 години работи в условия на бежански кризи.

По думите му България е в добра позиция, тъй като има силна национална политика и силен Червен кръст.

БЧК

Алберто Монгуци

Монгуци подчерта, че всяка бежанска криза е различна и може трудно да бъде предсказана. Все пак ако бежанският поток към страната ни нарасне с пъти Международната федерация има възможност да реагира като достави от най-близката си логистична база в Дубай стоки за 25 000 души и това в рамките на 24 часа.

Директорът на Дирекция „Мениджмънт на бедствията“ към БЧК допълни, че до момент Червеният кръст не е спирал да участвала активно в подпомагане на нуждите на бежанците с походни легла, матраци, спално бельо и одеала.

Запознаването отблизо с бежанската криза в страната ни започва от центровете в Любимец и Пъстрогор. До две седмици от БЧК ще разработят план за действие за следващите 6 месеца до една година.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button