Хасково

Холандските ВУЗ-ове все по-желани от кандидат-студентите

ИзложениеУниверситетите в Холандия са все по-предпочитани от кандидат-студентите. Това стана ясно след днешното университетско изложение в хасковския Младежки център.

Причина за интереса към Ниската земя е, че ВУЗ-овете там започнали да предлагат все по-добри условия за следване и така вече догонвали тези във Великобритания. Холандските университети вече са отворили програми за 1800 евро годишно и то на английски език. По последни изследвания българите са на трето място там от чуждестранните студенти.

Сред най-предпочитаните остават ВУЗ-овете в Дания и Швеция, където обучението е безплатно. Остава интересът и към университетите в Англия и Шотландия, където таксите са съответно 1700 и 7000-9000 паунда. И в двете държави се предлагат студентски заеми. Такива липсват в САЩ, където интересът е и най-слаб. Кандидат-студентите за Америка се надяват на спортни или академични стипендии.

Близо 150 младежи посетиха изложението в Младежкия. Сред тях бе и Мариела Димитрова от ГПЧЕ „Асен Златаров“, която иска да следва ветеринарна медицина в САЩ. Въпреки че вече си е избрала специалността гимназистката се яви и на кариерен тест. В него младежите могат да се ориентират за най-подходящата специалност.

Този тест реши и Георги Тилев, който е китарист в хасковска група и иска да следва музика в Англия или Шотландия. Младежът е завършил Механото в Хасково през 2010 г. и мисли да кандидатства през 2015-а заедно с приятелката си, която тогава ще се дипломира.

11-класничката от ПМГ „Боян Петканчин“ Мария Георгиева пък проверяваше възможностите за следване на стоматология в Германия. Момичето обясни, че семестриалните такси там ще отпаднат, като ще останат само административните. Така обучението й щяло да струва между 500 и 1000 евро месечно в зависимост от университета.

На изложението имаше и десетокласнички от хасковската езикова гимназия. Само една от тях – Стефанела Ходжева вече е решила какво иска да следва – медицина в Англия или Дания. След като бе консултирано момичето се отказа от Дания, защото там медицината не се преподавала на английски.

Организаторите на изложението обясниха, че 15% от студентите прекъсвали следването си, защото в последствие решавали, че не учат желаната специалност. За да се ориентират по-точно в интересите си се провеждат и кариерните тестове.

 

Изложение

Мариела Димитрова
Изложение

Стефанела Ходжева (в средата)

 

 

Изложение

Георги Тилев
 

Изложение

Мария Георгиева (вдясно)

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
BG
BG
24.09.2013 19:25 19:25

Емигрантскат езикова гимназия е сигурно място да кажете на детето си сбогом. НЯМА ПО-ГОЛЯМО НЕЩАСТИ ОТ РАЗДЯЛАТА С ДЕЦАТА.
Не ги карайте да зубрят езици, и да казват yes на 5 езика а да учат бизнес и професии.

rrr
rrr
24.09.2013 22:32 22:32

kak da ne sa jelani drogata e legalizirana a i gei brakovet sa na pochit v hoandiq

Back to top button