Хасково

1 автобус от Хасково на протеста на „Български пощи“ в София

ПощаЕдин автобус със служители в „Български пощи“ и синдикалисти от КНСБ замина тази сутрин за участие в националния протест в София, научи Haskovo.info.

Протестното шествие и митинг ще са пред Министерски съвет от 10.30 часа. Мотото на протеста е „Не на ликвидацията на българските пощи. Добри услуги за гражданите и достойни доходи за работещите в български пощи.“ Той се организира от Синдикална федерация на съобщенията към КНСБ и Демократичният синдикат на съобщенията към Асоциация на демократичните синдикати.

Основните искания на протестиращите служители са увеличаване на работните заплати, противопоставяне на приватизацията на „Български пощи“. Недоволните искат и изплащане на дължимата от държавата сума от 20 750 000 лв. за 2011 г. за извършени дейности по евродирективата за осигуряване на универсална пощенска услуга на гражданите на ЕС. Парите се дължат от Министерски съвет.

Очакванията са, че в протеста ще участват над 1000 души, въпреки административния натиск от страна на заместник изпълнителния директор на „Български пощи“ ЕАД Цветана Костадинова. Тя е изискала списък на участниците в митинга с предупреждението, че ако надвишават 5% от общочисленния състав ще бъдат наложени административни наказания. Според синдикалисти с това си действие Костадинова нарушава конституционните права на българските граждани и правото на стачка, гарантирано от чл. 50 от Конституцията на Република България, както и от Закона за уреждане на колективните трудови спорове.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button