Регион

Съживяваме културния туризъм с групи от Китай и Япония

ФорумВицепремиерът Даниела Бобева заяви, че културният и археологически туризъм у нас трябва да се отвори към Китай, Япония и Виетнам. По нейните думи правителството ще работи в тази посока.

Бобева участва във форума „Димитровград – нови възможности за туризъм“. С него официално бе даден старт на втория етап от кампанията „Чудесата на България“.

ФорумHaskovo.info припомня, че в първия етап неолитният човек от Кар Дере край димитровградското с. Крум събра най-много гласове от он-лайн вота. Скелетът бе открит през 2009 г. и се съхранява в местния Исторически музей. В края на срещата Бобева гласува за един от двайсетте кандидати. Тя призна, че до сега не е подозирала, че Димитровград може да бъде туристическа дестинация.

Във форума участваха и археолозите проф. Николай Овчаров, проф. Йордан Йорданов и проф. Виолета Нешева. Те се обединиха около идеята, че археологията в Хасковска област и Източните Родопи е изключително богата и ценна и трябва да попадне в туристическите маршрути. Председателят на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите в България Благой Рагин пък се ангажира да съдейства на общините от региона да завържат връзки с френски туроператори. Това ще стане на изложение във Франция през 2014 г.

Представители на общини от хасковско имаха възможност да презентират основните си археологически обекти и да поставят проблемите си пред Бобева. Директорът на хасковския туристически-информационен център Красимир Пилев за пореден път повдигна въпроса с липсата на акт 16 на Музея на тракийското изкуство до Александровската гробница, както и протакването на включването й в ЮНЕСКО. Той припомни, че община Хасково иска и включването на монумента на Богородица в националния регистър за недвижими културни ценности.

ФорумВицепремиерът заяви, че в ресора й не е Министерството на културата, но ще представи проблемите пред министър д-р Петър Стоянович. Бобева каза, че обектите, кандидатстващи за ЮНЕСКО ще бъдат разгледани приоритетно и скоро ще стане ясно, кои ще бъдат включени и кои ще отпаднат. На срещата липсваше представител на Министерството на културата.

В края на срещата председателят на КДК-Димитровград Инко Бургелов пък направи забележка на организаторите, че на мултимедията вместо снимка от Димитровград е поставена такава на сръбския му побратим. Бозукова се ангажира снимката да бъде сменена.

Форум  Форум 
 Форум  Форум
 Форум  Форум

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button