Хасково

1600 авджии излизат утре на лов за дива свиня

Ловци, архивЛовният сезон на местен дребен дивеч и групов лов на дива свиня се открива утре, 5 октомври.

Авджиите в хасковския ловен район са 1600, като в него влизат общините: Хасково, Минерални бани и Стамболово. Очакванията на секретаря на ловно-рибарското дружество в Хасково Милко Андонов са, че в първия ден ще излязат над 80% от авджиите. Той допълни, че организацията вече е направена, проведени са необходимите инструктажи и са изготвени графици за излетите. По традиция след края на деня ловците ще се съберат на маса за да отпразнуват началото на сезона. Ловът на дива свиня ще продължи до втората седмица на януари, уточни Милко Андонов.

Всички ловци, участващи в групов лов на дива свиня и местен дребен дивеч трябва да са екипирани с шапка, жилетка или облекло с ярък сигнален цвят. При липса на светлоотразителни елементи те подлежат на санкция в размер от 100 до 500 лв. Забранена е употребата на алкохол преди и по време на лов. Глобата в този случай е от 200 до 2000 лв. Ако същото нарушение се направи отново в срок от една година от влязло в сила наказателно постановление, санкцията става от 3000 до 5000 лв.

При лова на дива свиня с гладкостенно оръжие, се забранява използването на сачми с диаметър над 6 мм, разрешава се употребата само на боеприпаси тип „куршум“. Тази мярка се налага с цел ограничаване на инцидентите и смъртните случаи при провеждането на ловните излети, се казва още в Закона за лова и опазване на дивеча.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button