Хасково

Деница Сачева: Хасково няма областен управител заради пазарлъци – ИНТЕРВЮ

Деница Сачева– Г-жо Сачева, как ще коментирате политическата обстановка в страната?

България на практика се управлява от четворна коалиция. Виждате, че БСП се отказа да се занимава с ревизия на наследството на ГЕРБ. ГЕРБ подпомага управлението, като е напълно неефективна опозиция – не ходи на работа, постоянно влиза и излиза от парламента, не опонира адекватно на законите, които се предлагат за приемане – сякаш дори не ги вижда.

ДПС подмолно и зад кадър пълни държавната администрация със свои кадри, а за управленските места извива ръцете на социалистите. „Атака“ знае, че повече никога няма да е толкова близо до властта, затова гледа да спечели колкото може повече. Виждате, че Волен Сидеров е най-мълчаливият председател на парламентарна комисия за борба с корупцията, който някога сме имали. Страната се намира в управленска и политическа криза. След тях ни предстои и зимна икономическа криза, която значително ще радикализира настроенията на хората. До евроизборите може да се случи всичко, защото съчетанието между политическа и икономическа криза е взривоопасно и непредвидимо.

– Проблемът с бежанците допълнително усложнява ситуацията. Нелегално преминаващите българо-турската граница сирийски граждани се увеличават непрекъснато. Броят им от началото на тази година в сравнение със същия период на миналата се е увеличил 7 пъти. Справят ли се управляващите с бежанската криза?

Правителството реагира на процеса, но не го управлява. Това няма как да се случи, докато интелигентността на държавната администрация се определя от партизанските назначения, които виждаме по всички етажи на държавата.
Това, което се случва сега, е нагледен пример докъде води липсата на далновидност и приоритетното мислене за пари вместо за хора. Правителството на ГЕРБ не направи нищо, за да се подготви страната за това положение, и тогавашният вицепремиер Цветан Цветанов е пряко отговорен за това. Трябваше от рано да се направи план за управление на риска, да се намерят подходящи места за настаняване – например общежития, малки хостели и мотели, и които са в лошо финансово състояние, дори запустели лечебни заведения. Изобщо всичко, което е далеч по-пригодно за живеене от училища или порутени сгради без условия и създаващи опасност за здравето и живота. Можеше да се проведат необходимите информационни кампании, да се създадат мрежите между здравни специалисти, социални работници и служители на полицията, да се създаде механизъм за адекватна комуникация с неправителствените организации и координация на дарителските акции. По моя инициатива заедно с Асоциация на Свободна Сирия ние организирахме среща в Хасково още през ноември 2012 г. Поканихме областната управителка, която пое определени ангажименти и после не ги изпълни. Тя се видя с представителите на сирийската общност за пръв и последен път тогава. Колко работа е свършила областната управа за бежанците, се вижда от резултатите днес – в Харманли хората продължават да са враждебно настроени, докато в Симеоновград общинският съвет иска да приема бежанци, а в крайна сметка те се пращат в София. Нищо от това, за което ви говоря, не беше организирано нито на национално, нито на регионално ниво.

– Как оценявате ситуацията в област Хасково? Вече близо 5 месеца няма назначен областен управител. На какво се дължи това според Вас?

Дължи се на пазарлъци – чий човек ще поеме поста и така ще осигури влияние на съответната партийна централа. Докато длъжността на областния управител не стане изборна, тези явления ще продължат да ни демонстрират като шуробаджанашка държава.

– Не успяхте да станете депутат от листата на ДСБ. Оправдават ли очакванията Вашите колеги от останалите политически сили, които представят хасковлии в парламента?

Вие дадохте удачен пример с областния управител – такива явления не говорят за справяне с предизвикателствата и оправдаване на очаквания. А колкото до това, че не съм станала депутат – за мен не е трагедия, аз не съм зависима от пребиваването си във властта. Каузите ми са успешни, защото и през неправителствения сектор успявам да постигна резултат. Примерът с хуманитарната помощ за бежанците и подпомагането на държавата да се справи стекущи кризи в това отношение е видим от всички. За мен е важна не толкова позицията ми в държавата, колкото добрите резултати от работата ми за нея.

Наскоро си мислих колко много хора в управлението на България през последните години са от Хасково или областта – например трима поредни министри на икономиката, шеф на НАП, заместник-директор на НЗОК. Мога да изброя още над 10. И въпреки това хората, с които се срещам, дори и при последното ми идване в областта преди дни, постоянно се оплакват, че живеят зле, нямат перспективи, души ги контрабандата, има села без ток, без вода, без лекари, деца, които ходят километри пеша, за да стигнат до училище, други, които нижат тютюн, за да са в помощ на семействата си, няма частни лечебни заведения, предприемачите се чувстват като роби на инициативата си, вместо да са свободни и независими. Всичко е толкова отчаяно, че дори няма искра за протести.

Представителите на ГЕРБ няма да успеят нито да предложат, нито да прокарат какъвто и да било закон или предложение при настоящата ситуация. Тези на БСП са заложници на ДПС – все пак Лютви Местан беше водач на листа и както виждате, няма да направи компромис дори с поста за областен управител. ДПС от години паразитира върху тютюневото робство и ще продължи да прави това, както е видно и от предлаганите промени в законодателството в момента. За представителя на „Атака“, следейки новините, виждам, че подпомага с държавната субсидия отделни семейства и поднася венци на паметници. За това може да е доброволец в БЧК, не е нужно да е депутат. А и трябва да се има предвид, че благотворителност с държавни пари е цинизъм.

– Да погледнем в близкото бъдеще. По всяка вероятност напролет ще има нови избори. Ще се борите ли отново за доверието на хасковлии и под каква форма?

Не страдам от липса на доверие в персонален план – точно обратното. Мисля, че политическият непрофесионализъм и популистките обещания на нашите конкуренти все още виреят в публичния живот поради младата ни демокрация и силно манипулираната олигархична медийна среда. Но българите проглеждат и протестите в София вече близо 4 месеца доказват това. Ако хасковлии оценяват усилията ми за тях, няма да откажа да вляза в ново състезание.

– ДСБ ще е част от Реформаторския блок. Каква е целта на дясното обединение и възможно ли е обединение с ГЕРБ?

Целта засега е количествена, но ако влезем в парламента, ще се трансформира в качествена политика или поне в качествена опозиция, защото виждаме, че ГЕРБ не се справят дори и с това.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

8 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
vi40
vi40
05.10.2013 20:58 20:58

Това платен материал ли е? Защо не го маркирате по някакъв начин да знаят хората, че медията публикува тази „позиция“ щото някой си плаща. По наведени въпроси не съм виждал. На тази все едно са и платили комунистите да говори против ГЕРБ. Няма лошо, ГЕРБ си го заслужава, но не от такава плоска личност като Сачева с нейните банални разсъждания. Каквато и да е професията на тази дама, тя ще умре от глад ако не е в политиката, затова непрекъснато се натиска за медийни изяви.

dfghl
dfghl
06.10.2013 15:38 15:38

ВЪПРОСИТЕ В ИНТЕРВЮТО СА ОТВРАТИТЕЛНИ. АКО СА ПИСАНИ ОТ „ЖУРНАЛИСТИ“ ПРОСТО Е ОТВРАТ. АКО Е ПЛАТЕН МАТЕРИАЛ, ТЕЗИ КОИТО СА ГО ПРАВИЛИ НИЩО НЕ РАЗБИРАТ

Анонимен
Анонимен
06.10.2013 19:40 19:40

da absolutno vsi4ko e naglaseno!!!!!taja e edna izklu4itelno prosta k*rvi4ka,deto njama nikakvo sivo veshtestvo v glavata si!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!a vaprosite sa pisani javno ot nekadaren gurnalist-amatior!!!!!!!megdu vpro4em takiva sa dosta v nasheto haskovo vav mnogo oblasti-palni nedokazani i kompleksirani amatiorkovci?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!no kakvo da se pravi tuka v haskovoto vseki pravi neshto i se dokazva bez nikakvo pokritie?!!!!!!tezi ,koito naistina mogat i sa profesionalisti v dadena oblast,prosto sa mnogo malko i ne sa nahalni ,a skromni moge bi?!!!!!!!!nekadarnicite ,kompleksar4etata i prostacite sa dostata4no nahalni i brutalni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!za sagalenie v givota takiva vinagi uspjavat 4rez nahalstvo ?!!!!!!!!!!!!!!!!v nasheto prostashko haskovo gi imame mnogo za ogromno sagalenie?!!!!!!!!!!!!!!!!!!

kolko galko e da si amatior-ko
kolko galko e da si amatior-ko
06.10.2013 21:16 21:16

javno samata istina ne ottarva na dosta hora v haskovoto?!!!!!da absolutno vsi4ko e naglaseno!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!taja e edna izklu4itelno nekadarna i prosta k*rvi4ka,deto njama sivo veshtestvo v glavata si,a i njama da i trjabva!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! a vaprosite sa zadadeni javno ot nekadaren gurnaljaga-amatior!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! megdu vpro4em takiva sa dosta v nasheto haskovo vav dosta oblasti-nai-ve4e v kulturata i izkustvoto-palni nedorazumenija, nedokazani,nekadarni i kompleksirani ,nemogeshti ,no nahalni amatiorkovci?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!no kakvo da se pravi,tuka v haskovoto vseki pravi neshto i se ,,dokazva,, bez nikakvo pokritie?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! tezi,koito naistina mogat,koito sa talantlivi i sa palni profesionalisti,prosto sa mnogo malko i ne sa nahalni,a skromni moge bi?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! nekadarnicite,kompleksar4etata i prostacite sa dostata4no nahalni i brutalni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! za sagalenie v givota takiva vinagi uspjavat 4rez nahalstvo,intrigi,dvuli4ie i t.n.?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! v nasheto prostashko i esnafsko haskovo si gi imame tvarde mnogo za ogromno sagalenie?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен
Анонимен
07.10.2013 12:41 12:41

javno samata istina ne ottarva na dosta ,,hora,, v tapoto haskovo?!!!!!da absolutno vsi4ko e naglaseno!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!taja e edna izklu4itelno nekadarna iprosta k*rvi4ka,deto njama sivo veshtestvo v glavata si,s i njama da i trjabva!!!!!!!!!!!!!!!!a vaprosite sa zadadeni javno ot nekadaren gurnaljaga-amatior!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!megdu vpro4em takiva sa dosta v nasheto haskovo v dosta oblasti-nai-ve4e v kulturata i izkustvoto-palni nedorazumenija,nedokazani,nekadarni i kompleksirani,nemogeshti,no nahalni amatiorkovci?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!no kakvo da se pravi,tuka v haskovoto vseki pravi neshto i se ,,dokazva,, bez nikakvo pokritie?!!!!!!!!!!!!!!!!!!! tezi ,koito naistina mogat,koito sa talantlivi i sa palni profesionalisti,prosto sa mnogo malko i ne sa nahalni,a skromni javno?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!nekadarnicite,kompleksar4etata i prostacite sa dostata4no nahalni i brutalni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!za sagalenie v givota takiva vinagi uspjavat 4rez nahalstvo,intrigi,dvuli4ie i t.n.?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!v nasheto prostashko i esnafsko haskovo si gi imame strashno mnogo-prosto izobilstvat za ogromno sagalenie?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен
Анонимен
07.10.2013 12:46 12:46

kak samo se izdavate smeshnici-istinata vi boli i ne vi ottarva,taka e?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен
Анонимен
07.10.2013 12:51 12:51

Като гледам как са написани последните четири коментара отвсякъде личи, че са на един и същи човек. Ало, коментатора, ние не пасем трева 🙂

Анонимен
Анонимен
08.10.2013 10:32 10:32

ami i da pasesh i da ne pasesh ,tova e samata istina ,kojaro na takiva kato teb ne im ottarva,a i na dosta ,,hora,, ot tozi prostashki,kompleksarski,grandomanski,snobarski,esnafski,selski,zlobarski it.n. grad?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!istinata boli mnogo nali neshtastniko prost?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!samo da znaesh ,4e ima i drugi hora ot tozi grad ,koito sa na tova mnenie?!!!!!!vsashtnost nie ne pasem treva i vigdame realnostta v ,,grad4eto,, ?!!!!!!!!! v haskovoto horata se znajat koi kakvo struva i predstavljava??!!!!!!!

Back to top button