Регион

Вкарват кабели под земята, за да пазят птици

Царски орел, илюстрацияПротивоаварийна система по електропровод с дължина 15 км на територията на общините Харманли и Свиленград  ще изгради електроразпределителното дружество. Целта е опазване популацията на застрашени птици, сред които  царския  орел,  и намаляване на смъртните случаи при хвъркати, причинени от контакт с електроразпределителната мрежа.

На територията на  община Тополовград електропроводи ще бъдат вкарани под земята.  На над 2 хиляди стълба дружеството ще постави защитни изолации.

Освен като превенция срещу контакт между птиците и мрежата тези мерки ще подобрят сигурността на снабдяването на клиентите в посочените общини, ще намали вероятността от аварии, твърдят специалистите.

Проектът на елестроразпределителното дружество и БДЗП  е одобрен  от  Европейската комисия. Той ще продължи до 2018 г.
Досега в партньорство с природозащитни организации  са обезопасени 560 електрически стълба и  са поставени 1125 обезопасителни платформи за щъркелови гнезда.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button