Хасково

След 3-часови дебати приеха 1 млрд. лв. за водния сектор в Хасковско

ЗаседаниеНад 3 часа продължиха днес дебатите по съгласуването на регионалния генерален план във ВиК сектора. Проектите в него са на стойност близо 1 млрд. лв.

Това стана на заседание на областния съвет с председател замобластния управител Кадир Исов, в което участва Ивета Маринова от МРР, представители на общините и консултанти.

ЗаседаниеВ плана влизат ВиК-Хасково, ВиК-Димитровград, ВиК-Стамболово и ВиК-Стара Загора в частта на Тополовград.
Маринова обясни, че изготвянето на плана е важно, защото само проектите, които попаднат в него могат да кандидатстват за еврофинансиране през следващия програмен период.

Проектите, които водните дружества и общините предлагат са подредени в краткосрочна, средносрочна и дългосрочна програма. Едни от важните проекти на ВиК-Хасково са: реконструкция на част от вътрешна водопроводна мрежа в областния град, пречиствателна станция за питейни води за Българин, Брягово и Щъркелите, обезманганителни инсталации за Свиленград, Симеоновград, Николово и Бисер, рехабилитация на водопроводната мрежа на Свиленград, Любимец, Ивайловград, Симеоновград, Харманли, Студена и Момково. Ще се кандидатства и за доизграждане на канализацията, довеждащи колектори и ПСОВ за Харманли, Любимец, Симеоновград, Ивайловград и за агломерация Минерални бани. Общата стойност на инвестициите за целия период се оценяват на общо 338.5 млн. евро.

ЗаседаниеОт ВиК-Димитровград пък са заявили редица проекти, сред които са: рехабилитация на част от сондажно поле Крумска тераса, решаване проблема с качествата на водата на Меричлери, Великан, водоснабдителна група Злато поле, Ябълково, Горски извор и Черногорово, намаляване загубите на вода в част от довеждащите водопроводи за група Злато поле. Общата стойност на инвестициите тук е 103.8 млн. евро.

Стамболово пък предлагат проекти за над 13 млн. евро.

От общините заявиха допълнителни проекти на самото заседание. Председателят на свиленградския общински съвет Георги Еленков дори имаше идея да не се гласува плана ако проектите им сега не попаднат в него. В крайна сметка регионалният генерален план бе гласуван с направените в него изменения.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button