Хасково

Местят 1 километър архив в ексгаражите на областна

Ремонт1 линеен километър от държавния архив в Хасково ще бъде преместен в ексгаражите на областна администрация, съобщи началникът на отдел „Държавен архив“-Хасково Станислав Станилов.

За целта вече започна ремонт на новото помещение което бе безвъзмездно дадено на архива с решение на хасковския общински съвет от 2012 г. То е с площ от 200 кв. м., работата се извършва от самоковската фирма „Седстрой“ и ще продължи 60 календарни дни. Ремонтът включва нова зидария, външна изолация, подмяна на осветителната инсталация. След това предстои оборудване на помещението с модерни стелажи. Пренасянето на архива трябва да приключи до пролетта на 2014 г., уточни Станилов.

РемонтСега една голяма част от архива е пръснат на 4 места като най-далечното е в хасковското с. Подкрепа. Станилов каза, че в новото хранилище ще бъдат пренесени приоритетно застрашените, стари и ценни архиви, сред които са тези в периода от Освобождението до 9-септември 1944 г. Сега те се намират във влагата на мазето на областна администрация, където няма и вентилация.

Така архивът ще бъде на една ръка разстояние и при заявка няма да се чака по 2-3 дни. Поръчките ще се изпълняват за едно кафе време, обясни шефът на архива. Тук ще бъдат пренесени и най-търсените от граждани архивни единици, като тези на общините и съда.

Целият хасковски архив се измерва на 1.2 линейни километра като 80% от него ще е събран на едно. Държавният архив има свое поделение в Хасково от 1951 г.

Ремонт   Ремонт

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button