Хасково

8-годишна софиянка е най-малката цигуларка на „Недялка Симеонова“

Конкурс8-годишната софиянка Владена Минева е най-малката участничка в тазгодишния конкурс за цигулари „Недялка Симеонова“, съобщиха на пресконференция в общината Васил Несторов и Венета Въжарска.

Най-възрастната цигуларка пък е Чен-Йи Ченг от Тайван, която е на 25 г.

Завялите участие цигулари са общо 32-ма от 10 държави. Това са: Узбекистан, Молдова, Украйна, Македония, Румъния, Турция, Гърция, Австрия, Тайван и България. Сред родните цигулари са и феноменалните братя Мартин и Александър Зайранови.

Председател на журито е проф. Ангел Станков, носител на ордена на Британската империя. Членове са: проф. Йосиф Радионов, проф. Недялчо Тодоров, проф. Стефан Камиларов и Румен Джуров.

Общият награден фонд, който общината дава на участниците е 5500 лв., а ако има лауреат той ще получи 1200 лв. от сумата.
Конкурсът ще се проведе традиционно в рамките на 38-те музикални дни „Недялка Симеонова“. Проявите започват на 25 октомври с откриване на международния конкурс от 12.30 часа в театър „Иван Димов“ и конкурсна програма. От 19 часа там е предвиден камерен концерт „180 г. от рождението на Йоханес Брамс“, в който ще се представят Ангел Станков – цигулка и Божидар Ноев – пиано.

На следващия ден конкурсната програма продължава, а вечерта от 19 часа е концертът на хасковския симфоничен оркестър със солист Йосиф Радионов – цигулка и диригент Красимир Захариев.

Награждаването на участниците в цигуларския конкурс е в неделя от 16 часа отново в театъра.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button