Хасково

„Тих крадец“ дебне бременни, манекенки и гимнастички

РЗИ-Хасково„Тих крадец“ или „тиха епидемия“, както наричат специалистите остеопорозата, дебне бременните, манекенките и гимнастичките.

Това са едни от най-рисковите групи, които са застрашени от появата на коварното костно заболяване, предупредиха д-р Надежда Стайкова и д-р Тодор Стойков. Те дадоха съвместна пресконференция в РЗИ-Хасково по повод предстоящата кампания за изследване на остеопорозата.

Д-р Стайкова обясни, че предстоящите прегледи трябва да бъдат посетени от колкото се може повече бременни. При тях нивото на калция в костите намалява драстично, заради образуването на плода. Това е рисков фактор за появата на остеопороза.

Д-р Стойков пък предупреди, че костната система се образува до 25-годишна възраст, до когато подрастващите трябва да се хранят пълноценно и да поддържат нормално тегло. При манекенките и гимнастичките обаче теглото е под нормата, а храната не винаги е здравословна. Специалистът препоръча да се ограничи тютюнопушенето, кафетата и колата. Той препоръча на тяхно място да се консумират повече млечни продукти и чай. Д-р Стойков препоръча на РЗИ да засили контрола върху павилионите по училищата, където освен айрян нямало друга пълноценна храна или напитки.

Специалистите предупредиха, че висок риск от появата на остеопороза има и при жените в менопауза. След нейното настъпване дамите губят между 1% и 3% костна плътност годишно. Лекарите споделиха, че от остеопороза страдат и мъжете, но при тях болестта е предшествана от ендокринни проблеми.

Прегледите в РЗИ-Хасково ще се извършват на 23 октомври от 10 часа, а в Димитровград са на 29 октомври, като цената е 5 лв.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Запознат
Запознат
18.10.2013 21:57 21:57

„Някои“ хора се чудят откъде да си изкарат 5 лева. Всеизвестно е, че лечение при Остеопороза НЯМА!

Back to top button