Регион

Обсъдиха план за управление на Дефилето

ДефилетоПублично обсъждане на План за управление на защитена местност „Дефилето“ се състоя в Културния център Харманли. Сред участниците бяха и представители на турската община Бабаески, която черпи от опита на Хасковска област в сферата на екологията.

Планът за управление е разработен от екип от експерти по поръчка на Фондация „Арбитра“. Целта е да се намери най- оптималния вариант за съхраняване на природното богатство в съчетание с развитие на познавателния туризъм в общината, осигуряване на възможности за научни изследвания. След прецизиране планът ще бъде представен за одобрение в Министерството на околната среда и водите. Документ от този тип се изработва за първи път в Хасковска област, подчертаха специалисти.

Любимо място на харманлийци, защитената местност обхваща дефилето на река Харманлийска в района между с. Брягово и Харманли. На площ от над 1200 хектара се срещат 252 вида растения, 33 от които са защитени от закона, а 13 виреят само на Балканите. Красивото Дефиле се обитава от 149 вида птици, 49 от които са включени в Червената книга на България. Районът е включен в европейската мрежата Натура 2000.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button