Регион

162-годишна църква се руши, диневци дават курбан

Динево162-годишната църква „Свети Георги“ в хасковското с. Динево продължава да се руши.

Състоянието на храма, който е неизползваем от близо 10 г., се е влошило драстично, като вече са изпопадали и стенописите. Покривът тече, подът е разбит, а на няколко пъти църквата е поругана от крадци.

Кметицата Димитрия Желева обясни, че Любомир Коджаиванов е изготвил безвъзмездно конструктивен проект на „Св. Георги“, архитектурен пък е обещала да направи арх. Мария Нешева. Надеждите на диневци са свързани с кандидатстването по европейски проект, с който да бъде ремонтирана църквата, строена по турско време. По предварителни изчисления възстановяването на храма ще струва над 200 000 лв., в която сума не влиза реставрацията на стенописите.

На днешния Димитровден диневци запалиха свещ в предверието на църквата, където все още е по-безопасно. В двора на храма пък бяха приготвени три казана курбан и един с дробсарма. Те са дар от 13 местни земеделци по случай приключването на стопанската година. Своята лепта за курбана дадоха: Иван Богоев, Русан Мерашчиев, Любомир Тенев, Лидия Димова, Петьо Недялков, Златка Христозова, Кольо Богоев, Тодор Русев, Тодорка Пенева, Златка Милева, Нестор Желев, Яшко Ахмедов и Иван Пенев.

Динево   Динево
 Динево  Динево
 Динево  Динево

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button