Хасково

26 от библиотеката с протестна подписка до министерството

Библиотека, архив26 служители от Регионална библиотека „Христо Смирненски“-Хасково са се включили в протестна подписка до Министерството на културата (МК). Това съобщи замшефката на библиотеката Тонка Койчева.

Инициативата е на регионалните библиотеки в цялата страна, чиито служители искат справедливо заплащане на труда им.
Библиотекарите недоволстват от започналата реформа в културата още през 2009 г. Част от тях били свързани с орязване на стандартите за библиотеките. Това включва сумата, която се отпуска от държавата на база една щатна бройка и включва работната заплата и цялостната издръжка на библиотеката. В това число и закупуване на нови книги. Прекратена е и традицията МК да подпомага набавянето на нова литература в библиотеките.

Койчева обясни, че не на последно място библиотекарите недоволстват и от ниските си заплати в размер на 400 лв. Замшефката на „Христо Смирненски“ допълни, че подписката вече е внесена в културното министерство.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Tina
Tina
30.10.2013 17:17 17:17

Как не ви е срам да се възползвате,че държавата ви плаща заплати?Колко от хасковлии работят за над 400 лв. на месец?Ако работехте в частна фирма,да ви питам вас как щяхте да искате увеличение на заплатите.Ще искате,ама…на борсата.

Мария
Мария
03.11.2013 13:32 13:32

Теб как не те е срам малка госпожичке?Наясно ли си,че в БИБЛИОТЕКАТА работят хора с висше образование,повечето с българска филология.Това е недостойно заплащане за тези хора.Защо не се възмутиш ,че чистачките взимат почти колкото тях,а в много фирми и много повече.Сега като се вдигне минималната заплата почти ще се изравнят.Това е срамота за интелигенцията и за държавата ни ,че не си цени образованите хора.

-
-
03.11.2013 14:20 14:20

Извинявай, но стъпвала ли си в тази библиотека?
Виждаш ли изобщо колко си разбират от работата тез филолози? Една книга не могат да ти намерят или да ти препоръчат. Цял ден седят и си приказват – това е тъй наречената ‘ работа’ . Нито са направили някакво четене, нито с нещо подпомагат тая библиотека..просто седят и търсят книги, и нека да отбележим, че хората там нямат голяма идея къде се намират книгите а с много зор ги търсят по компютърните списъци
Професионалистите в тия библиотеки ги имаше преди 5 години, когато тия хора знаеха всяка една книга и бяха вишисти и магистри.
Тина е права – колко човека всъщност получават повече от 400лв? Те точно с какво допринасят? Там им трябват 3 човека, а не 10. Те получават държавни пари и трябва да са благодарни, ако бяха при шеф бяха да мълчат като мишки да не си изгубят работата.

Back to top button