Регион

Жълто- кафявият дим продължава да тормози димитровградчани

Въздухът над ДимитровградЖълто – кафяв дим продължава вече седмица да се стели над Димитровград и да притеснява местните хора.

Жителите на бригадирския град непрекъснато заливат социалните мрежи със снимки на емисиите на азотни окиси, който наричат „лисичата опашка“.

В тази връзка кметът на Димитровград изпрати вчера писма до „Неохим“ АД и Регионалната екоиспекция, искайки отговор на въпросите: каква е причината довела до наднормените емисии на азотни окиси в атмосферата, какви действия и мерки са предприети за отстраняване на проблема и в какъв срок наднорменото излъчване на азотни окиси ще бъде преустановено.
Градоначалникът иска от РИОСВ – Хасково да получи резултатите от извършената проверка в „Неохим“ АД. От общината се надяват на категоричен отговор на въпросите дали съществува опасност за здравето на населението на Димитровград и разположените в близост населени места, както и необходимост от предприемане на някакви предпазни мерки.

Haskovo.info припомня, че Регионалната екоинспекция извърши проверка по случая на 5 ноември след получени сигнали от жители на Димитровград.
Инспекторите тогава установиха, че жълто- кафявият дим се изпуска от комин №9 на инсталацията за производство на 60% азотна киселина (нов цех). Инсталацията не е била в експлоатация от 10 юни тази година поради извършване на годишен планов ремонт. Съгласно заповед на главния изпълнителен директор  на „Неохим“ АД, на 02 ноември е започнало пускането на инсталацията, при което възникнал технически проблем и част от технологичните газове се изпускат в атмосферния въздух от комин №9.

Емисиите на азотни оксиди се регистрират от системата за собствени непрекъснати измервания (СНИ). Регистрираните стойности превишават определените норми, но в резултат на предприетите мерки за отстраняване на проблема, стойностите на изпусканите в атмосферния въздух азотни оксиди започват да намаляват.На дружеството ще бъде наложена санкция, съобщават от РИОСВ – Хасково.

От там допълват, че изпусканите от комин №9 азотни оксиди не водят до замърсяване на въздуха в Димитровград, но при необходимост от РИОСВ ще бъдат предприети необходимите мерки за уведомяване на обществеността.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button