Регион

Ексхумираха тялото на Тодор Димов – Чакъра

Тодор Димов - ЧакъраЕксхумация на тялото на Тодор Димов – Чакъра изпълни екип от военни прокурори и военни следователи, съдебни медици, други експерти и технически помощници, съобщават от Прокуратурата на Република България.

С оглед необходимостта от експертно изследване от останките са били иззети съответните проби. Ексхумацията и изследванията са необходими за изясняване на причините и обстоятелствата, довели до смъртта му.

Специалистите са извършили допълнителен оглед на вилата на Тодор Димов в местността „Юрутлука“ край Харманли.

Тодор Димов - ЧакъраПредмет на допълнителния оглед са били помещения, части от тях, вътрешни стени, както и запазени следи от огнестрелно оръжие, които не са били документирани при началния оглед.

Haskovo.info припомня, че Тодор Димов – Чакъра бе намерен мъртъв в дома си след проведена полицейска операция от органите на МВР на 10 срещу 11 декември 2003 г. При акцията трябваше харманлиецът да бъде задържан, за да бъде отведен в затвора за изтърпяване на 6-месечна присъда, тъй като е предоставял жилището си за сексуслуги. Операцията по задържането му е част от обща кампания за издирване на осъдени, които са на свобода.

Макар че е известно, че Чакъра е сам в къщата, в операцията по задържането му участва рекордно количество полиция – 39 полицаи от Регионална служба „Полиция“ в Харманли, шестима полицаи от РДВР- Хасково, 16 души от РПУ – Свиленград, 30 души от Специалния отряд за борба с тероризма(СОБТ), 19 служители на гранична полиция, трима психолози от Института по психология на МВР и накрая – лично главният секретар на Министерството на вътрешните работи Бойко Борисов. По негова заповед Чакъра е обстрелван с гранатомет в собствената си къща в Харманли, а после следствието приема, че той всъщност сам се е взривил с ръчна граната.

Тодор Димов - Чакъра

Майката на Чакъра

През юни тази година Върховният касационен съд възобнови делото за смъртта на Тодор Димов – Чакъра.

Тричленният съдебен състав с председател Лидия Стоянова е приел за основателно решението на Европейския съд по правата на човека в Страсбург, който е установил, че по делото „Димов и други срещу България“ е извършено нарушение на Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи. В решението си европейските магистрати са записали, че е допуснато нарушение на задължението на държавата да разследва ефективно обстоятелствата, при които харманлиецът е загубил живота си.

С постановление на главния прокурор възобновеното разследване е възложено на Военноокръжна прокуратура – София.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

5 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
15.11.2013 19:00 19:00

Въх,ам ся,паднала Ружка в киреча аъъ…

Така е.
Така е.
16.11.2013 17:15 17:15

Б.Б.Оцапахме гащите май…?

бойко каратидта
бойко каратидта
17.11.2013 16:10 16:10

абе чакъра манкъра това е аз съм недостижим

Анонимен
Анонимен
17.11.2013 17:45 17:45

Абе някой ша яде к*реца ама де да видим.Ша съ е*авате с Б.Б…

Анонимен
Анонимен
11.12.2013 14:13 14:13

Я многознайковците да кажат къде в света го има това, доказан престъпник с влязла в сила присъда да взема за заложник полицай ,да открива стрелба по полицаите и да му правят метани трима психолози и три дена да го кандърдисват да се предаде?????
Полицията постъпи правилно и така трябва да постъпва и в други случаи ,за да има ред в държавата!

Back to top button